LIGE PETICE

AS: Tip s mentalnim proljevom kriv je što je VAR ispao debakl

David Elleray, prema AS-u krivac zato što je VAR ispao debakl Foto: Gulliver / Getty Images

VAR je prelomio, a mnogi misle i upropastio, subotnji El Clasico. U 62. minuti, pri rezultatu 1:1, sudac Juan Martinez Munuera je nakon konzultacija s video-asistentima i pregleda snimke, dosudio penal za Real. 

Ramos tvrdi da je bio penal, Koeman da nije, Marcin sudački ekspert slaže se s trenerom Barcelone

Kroos je izveo slobodni udarac s lijeve strane, a pred golom Barcelone je njen branič Lenglet vukao Ramosa za dres. Na signal iz VAR sobe Martinez Munuera se savjetovao s video-asistentima, nakon čega je pogledao snimku situacije te dosudio penal za Real, koji je u gol za vodstvo 2:1 pretvorio Ramos. Naravno, on je nakon utakmice tvrdio da je bio penal: "Lenglet me uhvatio kad sam htio skočiti. Osuđivati suca zato što je donio tako očito odluku ne bi bilo pošteno. Nekad su suci u pravu, a nekad nisu. Ova odluka je ispravna."

S njim se nikako ne slaže Barcelonin trener Ronald Koeman koji je nakon poraza puno pričao o penalu: "Ne razumijem VAR. Mislim da se VAR aktivira samo protiv Barcelone. Onakvi dueli stalno se događaju u kaznenom prostoru i zato se ne mogu označiti kao prekršaji za penal. Ova pogrešna sudačka odluka skrojila je rezultat. Ne zaslužujemo tako gubiti."

Andujar Oliver, bivši sudac, a sada ekspert Marce, slaže se s Koemanom: "Ovako slabi dueli nisu razlog da se svira penal. Onda bi se na svakoj utakmici dosudilo 40 penala", napisao je u najčitanijem španjolskom listu. 

AS: Nitko ne zna kada se VAR zapravo koristi

AS, drugi madridski sportski list, u oštrom uredničkom komentaru oborio se na to što je VAR, umjesto da prekine kontroverzne sudačke odluke i nepravde, postao njihov najveći izvor i uzrok.

"Ne samo da ih VAR nije smanjio, on ih je povećao i dodatno istaknuo. Problem je što bi se VAR trebao koristiti samo kada se dogode ogromne, odlučujuće sudačke pogreške, a to se ne radi. Zapravo, nitko ne zna kada se VAR zapravo koristi, iako su pravila o tome navodno jasna. Ostaje nam tako situacija u kojoj Lenglet doista jako poteže Ramosov dres i tako čini prekršaj za penal.

Zašto se VAR nije oglasio kod Casemirovog rušenja Messija?

Međutim, kako su mnogi točno primijetili, svakog tjedna gledamo na desetke nekažnjenih guranja i povlačenja za dresove i gaćice prilikom izvođenja kornera i slobodnih udaraca, što samo doprinosi općoj zabuni oko pitanja kada se i zašto koristi VAR? Primjerice, start Getafeovog Djenea je protiv Granade kažnjen penalom, a dan ranije Casemiro je prošao nekažnjeno, iako je isto tako srušio Messija u Realovom kaznenom prostoru."

Tip koji pati od mentalnog proljeva zbunjuje suce i izluđuje ljubitelje nogometa

AS poentira: "Svakog tjedna VAR, umjesto da nam odgovori na šest ključnih pitanja: Tko, što, kako, kada, gdje i zašto, daje samo odgovor na prvo. Tko? Video-sudac. Sve ostalo su nebuloze. Problem je što je VAR izmišljen za rješavanje velikih propusta i važnih situacija, a kako vidimo na terenu, svatko ima svoju viziju oko toga što je veliko i važno. Povrh svega, glavna osoba za njegovu implementaciju je David Elleray. Bivši engleski sudac, a sada čarobnjakov šegrt koji je opsjednut izmišljanjem tople vode. Tip koji pati od mentalnog proljeva toliko često izdaje nova objašnjenja i interpretacije oko VAR-a da samo zbunjuje suce i izluđuje navijače."

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ DVOJBENI PENAL ZA REAL PROTIV BARCELONE DOSUĐEN NA INTERVENCIJU VAR-a.

Pročitajte više