Atletika: Vlašić, Brkljačić, Kloete, Gardener i Liu u Zagrebu

STADION u Športskom parku Mladosti će 29. lipnja ponovno biti domaćin međunarodnog atletskog mitinga IAAF Grand Prix Zagreb, najjačega atletskog natjecanja u ovom dijelu Europe, kazao je na konferenciji za novinare direktor mitinga Harald Edletzberger.

On je najavio dolazak oko 200 atletičara i atletičarki koji će natjecati u ukupno 16 disciplina, dok će ukupni troškovi ovog uglednog mitinga biti 3.6 milijuna kuna, od čega će najveći dio ići na smještaj sportaša, trenera i menađera.

I ove godine u Zagreb dolaze vrhunska atletska imena, no miting će biti u znaku hrvatskih atletičarki - visašice Blanke Vlašić, koja je lani upravo na stadionu Mladosti po prvi puta preskočila dva metra, te Ivane Brkljačić, koja je ove godine već dvaput popravljala državni rekord u bacanju kladiva. Menađer Edletzberger je obećao da će i Vlašić i Brkljačić imati dostojnu konkurenciju pa se tako već zna da će u Zagreb doći svjetska prvakinja u visu Južnoafrikanka Hestrie Kloete, dok se pregovara sa jednom od najboljih kladivašica svijeta Kubankom Gipsy Moreno.

Sigurno je da će u utrci na 100 metara nastupiti svjetski dvoranski prvak Britanac Jason Gerdener, a na Memorijalnoj utrci Hanžeka na 110 prepone čovjek sa najboljim rezultatom ove sezone Kinez Xian Liu, koji je ove godine s vjetrom u prsa trčao 13.06 sekundi, a uz njega bi mogao profitirati i hrvatski prvak u ovoj disciplini Jurica Grabušić. Izvjesno je da će lista uglednih sudionika rasti svakim danom, potvrdio je Edletzberger, naglasivši da je već primio brojne upite inozemnih atletičara, a nastojat će u Zagreb dovesti i neke od vrhunskih američkih atletičara, mada je njihov nastup upitan zbog njihovih kvalifikacija za Olimpijske igre.

Direktor mitinga Dražen Kroupa potvrdio je i promjenu satnice, pa će zbog TV-prijenosa HRT-a i Eurosporta miting biti "dnevni", sa najjačim disciplinama između 18.30 i 21 sat.

Pročitajte više