ATP Umag: Volandri i Canas u finalu

TALIJAN Filippo Volandri i Argentinac Guillermo Canas igrat će za naslov pobjednika 15. izdanja "Croatia Opena", jedinoga hrvatskoga ATP turnira.

Šesti nositelj Canas je za nešto više od sat vremena igre svladao Španjolca Guilerma Garciu-Lopeza 6:2, 6:2, dok je u reprizi prošlogodišnjeg finala Volandri zaustavio pohod Španjolca Carlosa Moye ka petom umaškom naslovu, svladavši ga sa 6:3, 6:2.

Dvoboj Moya - Volandri napunio je Središnji teren Stella Marisa, iako je popodne nad Umagom najavljivalo prolom oblaka. To kao da je utjecalo na Moyu jer je četvrti tenisač svijeta bio potpuno nadigran od 22-godišnjeg Volandria, koji je pak, po vlastitome priznanju, odigrao najbolji meč u karijeri.

Bio je to prekid Moyine serije od 18. uzastopnih pobjeda u Umagu, mjestu u kojem je u deset dolazaka nanizao čak 31. pojedinačnu pobjedu.

"Volandri je bio fenomenalan, znao sam da ima bolji bekhend od mene, ali danas je imao daleko bolji forehand od moga. Ne sjećam se kada sam zadnji puta izgubio 6:3, 6:2 na zemlji, zapravo se ne sjećam kada me netko dobio takvim rezultatom na bilo kojoj podlozi. Ja nisam imao dobar dan, on je imao fenomenalan i pitanje je kako bi odigrali u nekom drugom terminu. Prije ili kasnije morao se i dogoditi moj poraz ovdje, ali moj love-story s Umagom se nastavlja i nastavit ću dolaziti i narednih godina", kazao je četvrti tenisač svijeta.

Volandri se "osvetio" Moyi za prošlogodišnji poraz u finalu, a otad je Talijan iz Livorna napredovao do 65. mjesta na ATP "entry" listi, te osvojio prvi turnir u karijeri u St. Poeltenu.

"Nevjerovatno, upravo ne vjerujem koliko sam dobro igrao, od servisa, bekhenda, forehanda, zapravo mislim da mi je ovo najbolji meč u karijeri. Kad imaš ovakav dana možeš pobijediti svakoga, a mene je posebno motivirala činjenica da je druge strane mreže bio Moya. Na početku meča sam nastojao što više igrati na njegov bekhend i biti agresivan, ispalo je da sam zapravo ja imao dva forehanda. Možda bi Slavko Rasberger mogao raditi još koji turnir tijekom godine, jer ovdje u Umagu mi stvarno dobro ide", riječi su Volandria, kojeg sutra u 20 sati čeka Argentinac Canas i to su jedina dva tenisača u Umagu koja dosad nisu izgubili set u Umagu.

Volandriu ide u prilog i tradicija, oba puta kada je Moya gubio od finalu (Mantilla, Rios), njegov tadašnji protivnik bi osvajao turniu.

Canas je protiv Garcia-Lopeza produžio niz pobjeda na deset jer je u Umag došao kao pobjednik Stuttgarta. Mladi Španjolac Garcia-Lopez bio je preimpresioniran svojim prvim polufinalom u karijeri, a ukupno je u Umagu dobio trostruko više mečeva negoli dotad u karijeri.

Protiv Volandria je Canas ove sezone igrao čak triput, dobio je u Indian Wellsu, a gubio kod kuće u Buenos Airesu i Baastadu prije dvadesetak dana.

"Ovo je za mene san igrati dva finala u dva tjedna, s tim da nema razlike između Umaga i Stuttgarta, svaki turnir je važan bez obzira na nagradni fond. Nakon operacije ručnog zgloba prije godinu i pol dana nastojim više uživati u igri, a u Umagu mogu reći da se doista zabavljam. Volandri me dobio prije dvadesetak dana u Baastadu, ali to je bilo 1. kolo, dok je finale nešto sasvim drugo. Vjerujem u svoju pobjedu", riječi su 27-godišnjeg Canasa.

Volandri i Canas će se sutra boriti u finalu u 20 sati, a dva sata ranije je finale parova u kojima će igrati argentinsko-brazilska kombinacija Acasuso/Saretta protiv Čeha Levinskog i Skocha.

Pročitajte više