AUSTRALIJU TRESE SKANDAL Suspendirali uplakanog kapetana, izbornik odstupio, a intervenirao i premijer

Foto: EPA-EFE

AUSTRALSKA kriket reprezentacija našla se u fokusu svjetske javnosti nakon sramotnog pokušaja varanja prošle subote na utakmici protiv Južne Afrike u Cape Townu.

Australski igrač Cameron Bancroft je tijekom trećeg dana utakmice uhvaćen na kamerama kako u nekoliko navrata malim žutim papirićem prelazi preko loptice. To je spazio televizijski komentator južnoafričke televizije koji je potom režiji u offu rekao da prate što Australci rade.

Kad je dobio informaciju da ga snimaju, Bancroft je nespretno žuti papirić sakrio u gaće, što su kamere također snimile. Kad su suci obaviješteni o nečem sumnjivom, prišli su Bancroftu i rekli mu da isprazni džepove na što im je on pokazao samo crnu tkaninu kojom briše naočale, iako iste nije imao.

Na press konferenciji nakon utakmice novinari su inzistirali s pitanjima o tome što je Bancroft radio s lopticom nakon čega je 25-godišnjak priznao da je žuti papir bio brusni papir te da je pokušao promijeniti svojstva loptice i tako onemogućiti južnoafričku reprezentaciju.

Skandalozne izjave odmah su obišle svijet kriketa, drugog najpopularnijeg sporta na svijetu, nakon čega je kapetan Steve Smith priznao da su on i još nekoliko suigrača na ručku dogovorili da će pokušati muljati s lopticom. Smith je rekao da mu je strašno žao zbog toga, ali da neće napustiti reprezentaciju.

Potom se oglasio i australski premijer Malcolm Turnbull koji je žestoko kritizirao australsku reprezentaciju nakon čega je australsko ministarstvo sporta zatražilo da se Smitha odmah smjeni s kapetanske pozicije, ali da mogu do kraja odigrati meč protiv JAR-a koji je slavio s 322 runova razlike.

Nakon trodnevne istrage australski kriket savez objavio je da su kapetan Steve Smith i dokapetan David Warner suspendirani na 12, a Cameron Bancroft na devet mjeseci. Izbornik Darren Lehmann rekao je da nije imao pojma o planu igrača, ali je nakon što je čuo kazne i sam odstupio.

Steve Smith je po povratku u Sydney održao emotivnu press konferenciju, a nekoliko puta je pukao i rasplakao se.

"Sram me i užasno mi je žao. Ispričavam se cijeloj Australiji i cijelom svijetu kriketa. Žalit ću zbog ove odluke do kraja života", rekao je Smith pritom brišući suze.

Nekoliko sati nakon njega sletio je i izbornik, koji je u istrazi oslobođen svake krivnje.

"Znam da smo razočarali strašno puno ljudi. Dečki su napravili veliku glupost, ali ne mislim da su loši ljudi. No kažnjeni su i snosit će posljedice. Ja s tim nemam ništa, ali sam odgovoran za njih i najpoštenije je da odem", rekao je Lehmann također jedva brišući suze.

Pročitajte više