Austrijanci ne daju Mirnu Jukić

MOGUĆ povratak plivačice Mirne Jukić u Hrvatsku digao je veliku buru u hrvatskim i austrijskim medijima.

Hrvatski mediji špekuliraju o povratku Hrvatice s austrijskim državljanstvom u domovinu, na što Austrijanci odgovaraju natpisima ˝Hrvati hoće ukrasti našu zlatnu Mirnu˝.

Mirna Jukić rođena je Vukovarka, ne želi se izjasniti za koga bi radije nastupala, što je i logično, s obzirom na to kako su ju Austrijanci prihvatili. ˝Jednako sam vaša koliko i njihova, korektno je izjavila.

Njen otac Željko Jukić, najbolji austrijski trener 2002. tvrdi kako se ne želi prodati ni jednima ni drugima, te da će vrijeme pokazati što treba napraviti. ˝Sve je moguće˝, dodao je.

Austrijski novinari, uz citate iz hrvatskih novina, najvaljuju dolazak Mateše u Beč na pregovore s Jukićima. Novinari navode kako bi obitelj Jukić u Zagrebu dobila stan, otac Željko stalni posao, a Mirna mjesečnu stipendiju od 1000 dolara.

Hrvati, navodno pričaju kako Mirna u Beču nema idealne uvjete za rad, a Austrijanci pak pitaju bi li imala idealne uvjete na Gradskom plivalištu u Zagrebu.

Mirna Jukić osojila je ukupno 11 medalja za Austriju, te bi njezin povratak bio težak udarac za austrijsko plivanje koje je u velikom procvatu, upravo zahvljajujući Hrvatici.

Kada bi se Mirna odlučila na povratak u Hrvatsku izgubila bi austrijsko državljanstvo i bila bi suspendirana na godinu dana.

Zanimljivo je da u nekim životopisima uz Mirnin datum rođenja nije bilo upisano i mjesto rođenja, no u posljednje vrijeme Austrijanci su i u tom pogledu korektni.

Austrijska televizija ORF nedavno je putovala s Mirnom u njen rodni Vukovar te tako predstavila Austrijancima mjesto otkud dolazi njihova plivačka zvijezda.

Pročitajte više