"Dječak koji je buljio u kokoši" ušao u povijest: Džeku i Higuaina preskočio nevjerojatnim hat-trickom

Foto: Guliver Image/Getty Images

KRIJESTOM, koju na glavi radi rukom, slavi svaki gol koji zabije, a ove sezone Torinovog Pijetla (svi ga zovu Il Galo, što je talijanski naziv za kralja peradi, op.a.) u toj su pozi mrko gledali golmani baš svih talijanskih velikana.

Jer od ljeta je vratare Milana bušio u čak tri utakmice, Juventusa i Napolija na dva susreta, dok se Romi i Interu smilovao i zabio im samo na po jednom meču.

Danas pak, protiv Palerma u 27. kolu Serie A, nije imao milosti, iako mu je dugo trebalo da se probudi, čak 73. minute, a do tada je gost sa Sicilije vodio 1:0. Ali, 23-godišnji Andrea Belotti, zvani Pijetao, onda je u 7 minuta i 15 sekundi tri puta radio krijestu, za preokret i pobjedu njegove momčadi 3:1.

Tako je postigao najbrži hat-trick u Serie A od velikog Andreja Ševčenka i njegovog ekspresnog trostrukog poentiranja protiv Perugie u siječnju 2000. 
 
Sa spomenuta tri gola, Belotti se odlijepio od konkurenata za naslov Capocannonierea i sada je s 22 gola sam na vrhu liste strijelaca talijanskog prvenstva, ispred uglednog društva Edina Džeke i Gonzala Higuaina, s kojima je do danas dijelio prvo mjesto s 19 golova.
 
Belotti je s ovim hat-trickom zavrijedio usporedbu s još jednim velikanom iz povijesti, Benjaminom Santosom, koji je od davne 1950. jedini igrač Torina koji je u sezoni postigao više prvenstvenih golova (27), ali s obzirom kako Belotti zabija i da je do kraja još 11 utakmica, nema sumnje da će ga prestići.

Torinov sportski direktor Gianluca Petrachi u siječnju je otkrio da je Arsenal ponudio čak 65 milijuna eura za mladog i sjajnog napadača Torina, koji je ove sezone uz spomenuta 22 prvenstvena, postigao još dva gola u Kupu. To je najveći iznos koji je štedljivi Wenger ikada ponudio za nekog igrača, ali Petrachi se zahvalio i poručio emisarima Topnika da je Belotti njihov ako se vrate sa 100 milijuna. Toliko iznosi odštetna klauzula za igrača, dogovorena u prosincu, kada su Belotti i njegov agent s jedne te Torinov predsjednik Urbano Cairo s druge strane, dogovorili produljenje ugovora do 2021.
 
Toro je u ljeto 2015. Palermu za Belottija platio 7,5 milijuna eura. Zanimljivo, u sezoni 2014./15. odigrao je svih 38 prvenstvenih utakmica, ali u svakoj je ušao s klupe. Zato se smatralo da Torino daje previše za igrača kojem je uloga odmarati Paula Dybalu, pa su navijači Juventusa zlurado komentirali kako je primjereno da Dybala dolazi k njima, a njegova alternacija trofejno i financijski neusporedivo siromašnijim gradskim rivalima. 

Ali godinu i pol kasnije zamrli su posprdni komentari, jer Torino je igrača za kojeg Arsenal nudi 10 milijuna više nego Real za Dybalu, vezao klauzulom kakvu je Juve morao ispuniti da bi kupio Higuaina. 
 
Belotti kvalitetno igra sve pozicije u zadnjoj trećini terena, ali je najbolji kao klasični "centarfor". Uspoređuju ga s Bonisegnom, Viallijem i Vierijem, talijanskim golgeterskim velikanima, a nadimak je dobio tako što je kao dijete s velikim zanimanjem satima gledao perad na tetinoj farmi. 
 
Toga se sjetio njegov prijatelj koji je kada je Belotti postao nogometaš, predložio da golove slavi "pravljenjem" krijeste na glavi s rukom. S obzirom na to da se prijatelj preziva Gallo (pijetao), Belotti je oduševljeno prihvatio prijedlog, a krijesta mu je postala zaštitni znak koji se često vidi u Serie A, ali i na utakmicama talijanske reprezentacije. Jer otkako je Belotti ljetos debitirao za Azzure, u pet utakmica već je postigao tri gola.

Pročitajte više