HRVATSKI TRENERI

Bilić je preuzeo superbogataša. Međutim, tim bogatstvom neće moći mamiti igrače

Foto: EPA

BEIJING SINOBO GUOAN FOOTBALL CLUB službeno je ime novog kluba Slavena Bilića.

Temelj kineskog nogometa

Pekinški klub osnovan je 1955., ali je njegova nova era zapravo počela prije samo 28 godina, kada je postao profesionalan. Jedan je od osnivača prve potpuno profesionalne nogometne lige u Kini te jedan od samo četiri kluba koji nikada nisu ispali iz nje otkako je počela 2004.

Stvarali su ga Srbi

Značajnu ulogu u Beijingu imali su srpski treneri Milovan Đorić, Ljupko Petrović i Aleksandar Stanojević. Prva dvojica ne po rezultatima, nego po tome da su na prijelazu milenija bili prvi stranci koji su vodili klub. Treći je značajan po tome što je klub 2013. pod njim prvi put u azijskoj Ligi prvaka pobijedio klub iz velesile Južne Koreje te po tome što je Beijing Guoan s njim drugi put u povijesti prošao skupinu LP-a.

Radnički iz blještavila

Premda igra na stadionu koji se zove Radnički, to je za Beijing Guoan samo relikt iz vremena prije nego što se komunistička Kina prilagodila kapitalističkim okolnostima. Novi Bilićev poslodavac je klub elite glavnog grada Kine. Sjedište i stadion su mu u najmondenijem kvartu Chaoyang, poslovnom središtu Pekinga u kojem su ambasade, reprezentativni dućani i restorani te kompleks sagrađen za Olimpijske igre 2008.

Klub drže nekretninski div i najbogatija kineska državna firma

Vlasnička struktura Beijing Guoana pokazuje kakav je i odakle je. od 2016. Sinobo, div koji se bavi nekretninama i po kojem se klub zove, ima 64 posto vlasništva, dok ostatak pripada CITC-u, kineskoj državnoj investicijskoj kompaniji specijaliziranoj za ulaganje u inozemstvu. To je najveći kineski konglomerat u vlasništvu države i među fondovima s najvećim inozemnim ulozima u svijetu.

Sve ovo znači da će se Bilić u novom klubu itekako dobro potkožiti. Prema Forbesu, Guoan je drugi najvrjedniji nogometni klub u Kini. Prije pet godina spomenuti najugledniji izvor procijenio ga je na 167 milijuna dolara.

Novi Bilićev klub ždere trenere

Ovakva ulaganja ne prate odgovarajući rezultati. Beijing Guoan je samo jednom bio kineski prvak i to 2009. U zadnje četiri godine osvojio je tek jedan kup pa je za to vrijeme čak šest puta mijenjao trenera. Bilić je sedma promjena. U navedenom razdoblju na toj funkciji su se izredali Alberto Zaccheroni, Xie Feng čak tri puta, Jose Gonzalez, Roger Schmidt i Bruno Genesio. Posljednji među njima, Francuz koji je vodio Lyon, smijenjen je prije Bilićevog dolaska nakon što je izdržao tek pet mjeseci.

Morat će bolje od trećeg mjesta u Kini i prolaska skupine azijskog LP-a

U nedavno završenoj sezoni kineskog prvenstva Beijing Guoan bio je treći, dok je u azijskoj Ligi prvaka prošao skupinu. Naravno, od Bilića se očekuje da poboljša ove rezultate. Pri tome će imati priličan hendikep.

Opet je kod superbogatog Kineza čije bogatstvo neće moći koristiti

Beijing Guoan je, kao što smo istaknuli, prebogat, ali Bilića u Kini čeka revolucionarna promjena koju je Super liga donijela početkom ove godine. Uveden je salary cap za strane nogometaše kako bi se popravila kvaliteta domaćeg prvenstva. Više neće biti golemih ugovora kojima su tamošnji klubovi mamili europske zvijezde.

Naime, strani nogometaši neće smjeti zarađivati više od tri milijuna eura po sezoni, što je čak osam puta manje od onoga što zarađuje Brazilac Oscar. S druge strane, domaći igrači ne smiju zarađivati više od 600.000 eura godišnje. Biliću se tako ponavlja West Bromwich. U klubu koji ga je nedavno otpustio također mu je gazda bio kineski superbogataš, ali Lai Guochuan, težak preko tri milijarde eura, za dovođenje pojačanja dao mu je samo promil svog bogatstva.

Brazilska legenda i kongoanski golgeter

Grafika: Sofascore za IndexSport

Bilića u momčadi čeka par poznatih stranih igrača, ali pitanje je koliko će njih pod njim i ostati nakon što su im se dekretom prilično smanjile plaće. Najveća zvijezda kluba je veznjak Renato Augusto (32). Legenda Beijing Guoana koja je četiri godine u klubu, a jednako toliko igrala je i u Leverkusenu, uspjela je zadržati status reprezentativca Brazila iako igra u nejakom kineskom prvenstvu.

Najbolji strijelac je Cedric Bakambu (29), kongoanski napadač koji je u dvije i pol sezone u Villarrealu postigao 50 golova prije nego što je početkom 2018. najjaču ligu svijeta zamijenio tada najbogatijom. 

Od poznatijih igrača tu je još ofenzivac Jonathan Viera (31) koji je prije tri godine došao iz Las Palmasa te bivši brazilski reprezentativac, defenzivni veznjak Fernando (28).

Pročitajte više