HAJDUK

U Hajduku je bio samo prolaznik, a sad se na njemu lome obećanja Marija Stanića

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

IGOR Tudor odlazi u Juventus gdje će biti pomoćnik Andrei Pirlu, a Hajduk će dobiti oko 450 tisuća eura odštete. Trećinu iznosa platit će sam da napusti Hajduk.

Danas, u 2. kolu HNL-a, splitski klub od 17:55 igra derbi s Osijekom u Gradskom vrtu, a momčad će voditi Hari Vukas kojem će ovo biti treći mandat na klupi Hajduka. 

Hajdukovo dijete koje nikad nije dočekalo trenutak slave u svom klubu

Vukas je rođen u Splitu, a uskoro će proslaviti 48. rođendan. Karijeru je započeo u Hajduku za koji je u premijernoj sezoni HNL-a nastupio pet puta. U narednim sezonama igrao je u napadu Zadra i Primorca, ali je tek dolaskom u Segestu došao u fokus javnosti.

Sjajna ekipa s Piplicom, Vukasom, Sašivarevićem, Brnasom i Petrovićem bila je tih godina hit HNL-a. Sezona 1995./96. bila je najbolja u Vukasovoj karijeri. U 29 nastupa u ligi zabio je 16 golova i falila su mu samo tri gola da stigne do titule najboljeg strijelca HNL-a. Zanimljivo je da je svojim golom otkinuo dva boda Hajduku koja su ga u konačnici stajala naslova prvaka.

Nakon dvije sezone u Sisku igrao je u Hrvatskoj i za Zagreb te Cibaliju, a onda se odlučio za inozemne izazove. Nakon belgijskog Charleroia igrao je u Sloveniji za Troglav i Domžale unutar samo godine i pol dana, a onda je završio igračku karijeru.

Trenirao dalmatinske niželigaše pa ga je Tudor uzeo za pomoćnika

Vukas je trenersku karijeru započeo u dalmatinskim niželigašima. Vodio je Dugopolje i Dinaru, a vjerojatno najpoznatija epizoda bila je u Zagori iz Unešića. U sezoni 2008./09. je trećeligaša doveo do četvrtfinala hrvatskog Kupa, odakle ga je izbacio moćni Dinamo. 

Vukas je cijelo vrijeme bio u kontaktu s Hajdukom, a uskoro se vratio u voljeni klub kao pomoćnik Igoru Tudoru. Tudor i on postali su izrazito bliski pa ga je Vukas pratio i u Tursku. Svoj posljednji samostalni trenerski angažman Vukas je imao u mostarskom Zrinjskom.

U 23 ligaška susreta ostvario je tek 13 pobjeda, što je bilo dovoljno samo za šesto mjesto, nakon čega mu se uprava zahvalila na suradnji. Valja istaknuti kako je u Europi uspio izbaciti nizozemski Utrecht, što je jedan od najboljih rezultata koje je Zrinjski ikad upisao u međunarodnim natjecanjima.

Ni kao trener se nije mogao otresti stigme prolaznika na Poljudu

Vukas je već bio trener Hajduka, i to u dva navrata, ali oba puta kao privremeno rješenje. U sezoni 2013./14. Tudor je u 33. kolu izgubio od Slaven Belupa s 3:0, a Vukas je vodio Hajduk u preostale tri utakmice. 

Odigrao je neriješeno s Istrom, svladao Osijek i izgubio od Dinama. Bila je to poznata utakmica u kojoj je Dinamo vodio 1:0, ali je sudac Bebek prekinuo susret zbog nepoćudnih povika Torcide prema HNS-u. Utakmica je zbog toga registrirana u Dinamovu korist s 3:0.

Bio je trener Hajduka i u idućoj sezoni. U dva navrata je bio privremeno rješenje od nekoliko utakmica, a u sezoni u kojoj su na klupi Bijelih bili Tudor, Poklepović i Vučević Vukas je ponovno preuzeo momčad u posljednjih sedam kola. Vukas je u drugom mandatu s Hajdukom odradio 12 utakmica na Hajdukovoj klupi pri čemu je ubilježio pet pobjeda, dva remija i pet poraza. 

Baš kao i igrač koji se nikad nije uspio nametnuti na Poljudu, Vukasa je isti imidž pratio i kao trenera. U posljednjih sedam godina stalno se mota oko kluba u ulogama pomoćnika ili glavnog trenera, ali stalno ga se doživljava kao privremeno rješenje. Kad god je bio na klupi Hajduka, Bijeli su pregovarali s nekim drugim trenerom. Prvi put je to bio Edoardo Reja, a drugi put je Hajduk odabrao Damira Burića. Kada mu je saopćeno da Burić ima svoj tim pomoćnika, Vukas je otišao iz kluba i priključio se Tudoru.

Stanić sada treba pokazati da obećanja nisu isprazna 

Stanićeve teze o nužnosti kontinuiteta mogle bi značiti da Vukas nije rješenje samo za nekoliko utakmica. U svojem oproštajnom govoru i Tudor je spomenuo kako ima povjerenja u ljude koji ostaju iza njega. Hajduk u ovakvoj situaciji nema izbora, kao ni prostora za novu grešku u nizu. O tome je za Index govorio i bivši izbornik i hajdukovac Slaven Bilić koji je istaknuo da Hajduk ne bi smio tjerati trenera po kriteriju vremena koji je u klubu proveo njegov prethodnik. 

Sezona je već počela, a Hajduk se nije spremio na Tudorov odlazak. Sada mu treba netko tko poznaje momčad i zna u kakvom je stanju svaki od igrača, a Vukas je tu logičan izbor. U karijeri nije ostvario velike rezultate, ali nikad nije ni dobio pravu šansu u klubu koji ima ovoliko potencijala u kadru. Tudor je svojim odnosom prema medijima, klubu i svlačionici dovukao toksičnu atmosferu nad Poljud koja je rezultirala katastrofalnim krajem prošle sezone. Ako Vukas uspije amortizirati negativu koja se stvorila oko kluba, možda će konačno dobiti pravu šansu.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više