HNL

Bjelica pokazao novi recept u borbi s Dinamom. Osijek ima ono što u HNL-u nema nitko

Matija Habljak/PIXSELL

NENAD BJELICA vjerojatno nije mislio koristiti Ivana Santinija više od dvadesetak minuta u Varaždinu jer je na presici uoči puta govorio kako je i sam Santini malo umoran nakon desetak dana jakih treninga u Osijeku, gdje je čekao papire iz Kine kako bi ga se moglo registrirati za ovaj meč.

Nakon 2:0 za Varaždince Osijekov trener već je na poluvremenu bio primoran ubaciti prekaljenog centarfora. Santini je u pet minuta pokazao da je njegova kvaliteta iznad HNL-a i da bi u tandemu s Ramonom Mierezom, prvim topnikom HNL-a, mogao raditi velike nerede protivničkim obranama i to je recept koji Osijeku daje dodatnu moć u borbi s Dinamom.

"Nismo imali povišenih tonova tijekom odmora, već smo smireno krenuli, a to nam se vratilo i isplatilo. Pokazalo se da je pravi luksuz u momčadi imati igrače poput Miereza i Santinija", rekao je Osijekov trener nakon teško izborene pobjede te priznao kako je promašio u pripremi meča.

Mierez i Santini su svojom kvalitetom režirali nevjerojatan 3:2 preokret i gurnuli Osijek na vrh ljestvice. Osijek je u prvom poluvremenu izgledao bezidejno i mlako pa je Nenad Bjelica pravovremenim reakcijama probudio momčad. Dao je igračima novu ideju o kojoj ćemo u nastavku teksta, a igrači su od 46. minute zaigrali neku novu utakmicu i počeli djelovati agresivnije.

Igra Osječana dobila je glavu i rep pri dva gola zaostatka i kvaliteta je ubrzo počela isplivavati na površinu.

Osijek je izgledao očajno. Bjelica je morao reagirati

Prvo je bivši reprezentativac Santini ni iz čega zaprijetio udarcem glavom i time nagovijestio što čeka domaćina, a onda u 52. minuti izborio penal. Kolega iz napada Ramon Mierez zakucao je to bez problema.

U 69. minuti Santini s lakoćom pronalazi prostor i glavom u padu poentira za izjednačenje. Ovakvih se golova itekako nazabijao u karijeri. Iskoristio je precizan ubačaj Marija Jurčevića s lijeve strane i to je sve skupa izgledalo vrlo lako, kao da je Santini odavno uigran s novim suigračima.

I Santini i Jurčević ušli su na poluvremenu pa se može reći kako je Nenad Bjelica izmjenama preokrenuo utakmicu. Jurčević je, kao i Santini, ušao u 46. minuti. Bjelica je izveo iz igre ofenzivnog beka Igora Silvu, a na njegovu desnu stranu prebacio Matu Miloša. Lijevo je zaigrao Jurčević i time je Osijek dobio dva beka koja mogu kvalitetno ubaciti loptu u kazneni prostor.

Ideja Nenada Bjelice u potrazi preokreta je bila jednostavna i jasna - bekovi Jurčević i Miloš uz ofenzivnije kolege na boku, Bohara i Bočkaja, trebali su do kraja utakmice centaršutevima bombardirati obranu Varaždina.

Bjelica je prije vremena morao koristiti novi recept

Te lopte su, naravno, bile ciljane. Bjelica je, prije nego se nadao, morao koristiti svoj moćni adut - dva vrhunska target mana istovremeno. Santiniju i Mierezu trebalo je samo 45 minuta kako bi pokazali da je riječ o samoj HNL napadačkoj eliti.

Penal za Osijek začet je nakon novog ubačaja. Kako smo ranije spomenuli, Santinija se nije moglo zadržati u kretnjama u šesnaestercu. Nije to mogao ni Jurica Grgec, Santini je u karijeri "ubijao" i puno kvalitetnije stopere od Varaždinovih. Gol za 2:2 školski je primjer onoga što je Bjelica vrlo vjerojatno zamislio onoga trenutka kada se pojavila opcija dovođenja Santinija.

Jurčević je finim centaršutom s lijeve strane ubacio u srce šesnaesterca, a Santini opet izmakao pažnji protivničke obrane i efektno glavom u padu zakucao za izjednačenje.

Osijek do potpunog preokreta i pobjede stiže u 79. minuti po sličnom receptu, za veliku satisfakciju svom treneru. Kapetan Mile Škorić, jedan od onih stopera koji je s loptom na "ti", pridodao se napadu u ključnom trenutku na nekih 30-ak metara od Dinka Horkaša.

Potkopao je loptu prema petercu gdje je žilavi Mierez u skoku razbio domaću obranu i glavom lijepo pogodio. Bio je to 16. gol Argentinca ove sezone u HNL-u i trenutačno je usamljen na vrhu liste strijelaca.

Mierez i Santini mogu igrati sami u napadu, a i zajedno

Dolaskom Santinija i Mierez će dodatno prodisati jer je riječ o napadaču koji "mandžukićevski" juri po terenu u oba pravca, a opet stigne sudjelovati u izgradnji napada i isporučiti bitne golove. Mierezu će u otvorenoj utrci s Dinamom ponekad trebati zraka, a Santini je i više nego dobra zamjena za njega.

Bjelica, majstor rotacije i tim menadžmenta, znat će itekako učiniti da se i Mierez i Santini istovremeno osjećaju kao važni prvotimci, iako će biti utakmica u kojoj će jedan od njih morati počinjati s klupe.

No zato kad trener Osijeka namiriše krv protivnika, prije ili za vrijeme utakmice, na teren će poslati obojicu i tražiti od ostatka momčadi da loptama hrane u najavi moćan napadački tandem kakav nitko u HNL-u nema po pitanju fizikalija.

Dinamov duo Mario Gavranović - Bruno Petković nešto je različitijeg profila od ovog osječkog, ali ništa manje nogometno kvalitetan. Međutim, samo Mierez i Santini mogu na visokom nivou svih 90 minuta jedne utakmice neumorno ići u duele i nadskakivati se s protivničkim obranama. 

Obrana Varaždina nije se mogla nositi s kvalitetom i nepredvidivim kretnjama osječkih letećih tvrđava. Za pretpostaviti je da nije jedina u HNL-u koja će do kraja sezone imati značajnih problema sa Santinijem i Mierezom kada se Bjelica ponovno odluči koristiti ovaj dvojac istovremeno.

Bjelica je tako iz izgubljene situacije s dvije ciljane izmjene posve preokrenuo utakmicu i uzeo tri važna boda u borbi za naslov s Dinamom.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više