DINAMO U EUROPI

Bodo/Glimt ima jedinstveno ime u svijetu nogometa. Evo kako je nastalo

Foto: EPA-EFE

DINAMO u utorak od 21 sat igra prvu utakmicu playoff runde kvalifikacija za Ligu prvaka. Gostuje kod norveškog prvaka Bodo/Glimta, kluba koji je jedan od najopasnijih domaćina u svijetu nogometa, a uzvratni susret se igra tjedan dana kasnije na Maksimiru.

Samo par dana prije utakmice sezone i ogleda sa zagrebačkim klubom, Bodo je srušio rekord norveškog nogometa po pitanju odštete koja je plaćena za nekog igrača. Doveo je jednog od najvećih danskih talenata i pokazao kako svim silama želi ući u skupine Lige prvaka, što mu dosad nikad nije pošlo za rukom.

Puno i izvorno ime kluba glasi Fotballklubben Bodø/Glimt. Za većinu nogometnih fanova ovo je jedno od najneobičnijih imena u svijetu sporta s obzirom na to da je riječ o vjerojatno jedinom relativno poznatom klubu koji koristi kosu crtu u imenu. Evo kako je do toga došlo.

Ime koje je uzrokovalo velike nesporazume

Zanimljivo je da je Bodo/Glimt klub iz Boda iako je uobičajeno da ime grada iz kojeg klub dolazi piše na kraju punog imena. Klub je osnovan pod imenom Glimt, a ta riječ bi se najbliže mogla prevesti kao "bljesak".

Klub je prvu promjenu imena napravio 1947. godine, 41 godinu nakon osnutka, i nazvao se Bodo-Glimt. Međutim, crtica između dviju riječi počela je uzrokovati velike nesporazume u javnom prostoru i medijima.

Primjerice, ljude je zbunjivalo kada bi u rezultatima u novinama vidjeli ime Bodo-Glimt jer su mislili da je Bodo igrao protiv Glimta. Isti problem imale su i kladionice kada bi uvrstile utakmicu tog kluba u ponudu. Zbog toga je klub u osamdesetim godinama prošlog stoljeća odlučio uvesti kosu umjesto ravne crte. 

Bodo nezaustavljiv kod kuće

Upravo će prva utakmica Dinama, ona u Norveškoj, biti jako težak izazov. Naime, Bodo igra u nevjerojatnoj formi kod kuće, a fascinantan je podatak da domaću utakmicu nisu izgubili dulje od godine dana. Zadnji put se to dogodilo 7. srpnja 2021. godine.

Tada je s 3:2 bila bolja varšavska Legia u kvalifikacijama za Europa ligu. Legia je tamo završila nakon što ju je izbacio Dinamo u pretkolu Lige prvaka. Zanimljivo, dva gola za Legiju dao je današnji igrač Plavih, krilni napadač Mahir Emreli.

Bodo je u pretprošlom, 17. kolu prvenstva, razbio Odd čak 7:0 i približio se Moldeu. Trenutno je druga momčad norveške lige s pet bodova manje od lidera. Sve je bilo gotovo već na poluvremenu kada je vodio 4:0. Hat-trick je postigao Hugo Vetlesen, dva gola zabio je Amahl Pellegrino, a po jedan gol dodali su Runar Espejord i Ulrik Saltnes. 

U sjajnom su nizu od šest prvenstvenih pobjeda, a u tom periodu im je gol-razlika nevjerojatnih 24:3. Forma kod kuće je još bolja. U zadnjih sedam utakmica, računajući sva natjecanja, Bodo je postigao 34 gola, a primio tek jedan jedini gol.

Forma Boda kod kuće:

Bodo/Glimt - Odd 7:0

Bodo/Glimt - Žalgiris 5:0

Bodo/Glimt- Linfield 8:0

Bodo/Glimt - Jerv 5:0

Bodo/Glimt - Sarpsborg 4:1

Bodo/Glimt - KI 3:0

Bodo/Glimt - Aalesund 2:0

Umjetna trava velik izazov

"U dvije utakmice Bodo/Glimt je bio toliko dobar da ima šanse protiv svih mogućih suparnika. Jedino bi mu Erling Haaland mogao napraviti malo problema. Posljednjih godina je Bodo/Glimt stekao dragocjeno iskustvo igranja u Europi", rekao je Runar Berg, legenda kluba.

Norveški mediji su razgovarali i s Darijem Čanađijom, bivšim igračem Slavena, Rijeke i Gorice, koji danas igra za norveški Aalesunds. "Bit će Bodu jako teško. Dinamo ima momčad sjajnih individualaca. Jasno, imaju oni i svojih slabosti. Problem bi mogli imati Dinamovi ofenzivci koji u hrvatskoj ligi nisu navikli igrati obranu, a sad će morati", smatra 28-godišnji Čanađija.

"Sada još možda nisu toliko uigrani i ne izgledaju kao momčad, ali morat će se norveška momčad paziti njihove individualne kvalitete. Dinamu će biti problem umjetna trava ovdje, a bit će i posebna atmosfera na stadionu. Bodo je jako dobar kod kuće, favoriti su doma, ali reći ću i da je Dinamo puno veći favorit na svom terenu no što je Bodo na svom."

Pročitajte više