Bolt dobiva ulicu na Jamajci

JAMAJČANSKA vlada objavila je kako će se sljedeći mjesec održati trodnevna proslava u čast atletičarima koji su sa Svjetskog prvenstva u Berlinu donijeli 13 medalja, od čega sedam zlatnih. Događaji će trajati od 2. do 4. listopada, uključivat će i crkvenu ceremoniju, a bit će zaključeni velikim koncertom na stadionu u Trelawnyju, rodnom mjestu najvećeg nacionalnog junaka Usaina Bolta.

Jamajčanska ministrica sporta Olivia Grange najavila je u ponedjeljak, nakon Boltova povratka u domovinu, kako će tijekom utorka premijer Bruce Golding objaviti vijest vezanu uz trostrukog svjetskog i olimpijskog prvaka i svjetskog rekordera. Grange nije dala naslutiti o čemu se radi, ali Jamaica Observer piše kako će jedna ulica dobiti ime po Boltu.

Menadžer najbržeg čovjeka na svijetu Norman Peart najavio je, pak, kako će u prosincu biti organizirana velika trodnevna zabava u čast Boltova svjetskog rekorda na 100 metara (9.58). Očekuju se brojni sportaši i ostale javne osobe iz cijelog svijeta, a prihod je namijenjen humanitarnim udrugama koje podržava Bolt.

A najveći jamajčanski junak cijelu pompu oko sebe doživljava opušteno kao i uvijek. Po povratku je u razgovoru s novinarima najavio kako mu nastup u dvorani i rušenje svjetskog rekorda na 60 metara ni dalje nisu u planu. Morao je odgovoriti i na pitanja o eventualnom isprobavanju novih disciplina.

"Rekao sam da se želim okušati u skoku u dalj, ali to se neće dogoditi tako brzo, možda za pet godina. A prelazak na 400 metara je isključen", rekao je Bolt uz smijeh. Više od sporta najboljeg svjetskog atletičara trenutno zanima gastronomija. "Čim sam sletio, rekao sam svojoj kućnoj pomoćnici da mi spremi svinjetinu. Toliko nestrpljivo čekam da napokon uživam u dobro pripremljenoj svinjetini ", otkrio je Bolt.

Jamajčanskim sprinterima tromjesečna suspenzija

Četvorica jamajčanskih sprintera, Yohan Blake, Marvin Anderson, Allodin Fothergill i Lansford Spence kažnjeni su s tri mjeseca zabrane nastupa i ukorom zbog pada na dopinškom testiranju... Priča o jamajčanskoj četvorki aktualna je već nekoliko tjedana, a kazna koju im je potvrdio Žalbeni sud Jamajčanske antidopinške agencije (JADCO) novi je detalj, ali ne nužno i epilog ovog slučaja.

Naime, odluka o tromjesečnoj suspenziji će biti proslijeđena Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) i Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA), koje se mogu složiti s kaznom, ali i donijeti novu presudu.

Podsjetimo, Disciplinska komisija Jamajčanske antidopinške agencije (JADCO) je prije nekoliko tjedana oslobodila četvoricu atletičara jer je utvrdila da metilksantin, na koji su bili pozitivni, nije na listi zabranjenih sredstava WADA-e. Međutim, i sâm JADCO je uputio žalbu na presudu svoje Disciplinske komisije, utvrdivši da je metilksantin po svojoj strukturi vrlo sličan tuaminoheptanu, sredstvu koje se nalazi na popisu zabranjenih.

Sprinteri su priznanjem krivnje pokušali ishoditi blažu kaznu od dvogodišnje suspenzije i zasad su u tome očito uspjeli. Među okrivljenima je bila i sprinterica Sheri-Ann Brooks koju je Žalbeni sud oslobodio zbog proceduralne pogreške napravljene prilikom testiranja B-uzorka. Svi petero su trebali nastupiti na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Berlinu, ali to se zbog trajanja procesa nije dogodilo.

Ove je godine od spomenutih najviše uspjeha imao 19-godišnji Yohan Blake, trening-partner Usaina Bolta, koji je u Parizu istrčao 100 metara za 9.93 sekundi. No, sada postoji mogućnost da će morati vratiti sav novac koji je zaradio na mitinzima nakon jamajčanskog prvenstva, na kojem je bio pozitivan na doping.

Pročitajte više