Boro Primorac: Wenger ne može dočekati Eduardov povratak, silno vjeruje u njega

MENADŽER Arsenalova Arsene Wenger prilično je optimističan kada govori o povratku Eduarda da Silve aktivnom nogometu. Francuski nogometni mag vjeruje da naš reprezentativac, koji je 23. veljače ove godine stradao prilikom brutalnog starta braniča Birminghama Martina Taylora, može biti jednako dobar igrač kao i prije ozljede.

Wenger računa na bi Eduardova mladost trebala biti odlučujuća u njegovom povratku na travnjak poslije loma noge.

"Ne vidim razloga zašto on ne bi bio jednako dobar kao i prije. Riječ je o mladom igraču, a takve ozljede prije 25 godine u potpunosti zacjeljuju nakon čega igrač može napredovati bez poteškoća. Tako kaže statistika", tvrdi Wenger.

"Ukoliko se tako ozlijedite kada ste stariji, možete se pozdraviti s karijerom. Srećom po nas, on je mlad."

Da će Eduardov talent zasjati kao nekad, vjeruje i prvi liječnik hrvatske nogometne reprezentacije, dr. Zoran Bahtijarević. Ipak, on upozorava kako je potrebno Dudua postepeno uvoditi u utakmice zbog težine ozljede i eventualne psihičke barijere.

Iz Arsenala su poručili da će Eduardo za tri tjedna biti spreman i u konkurenciji za sastav prve momčadi Topnika. Očekuje se da bi mogao zaigrati protiv Wigana u Carling Cupu, 11.studenog. Prve prognoze sugerirale su da će Eduardo biti spreman oko Božića, ali prema svježim informacijama to će se dogoditi čak mjesec dana prije. Njegov je skori povratak u momčad pozdravio i konkurent u napadu Robin Van Persie, iskazujući maksimalno razumijevanje s obzirom da je i sam dugo izbivao s terena zbog ozljede.

Kako komentirate najave koje dolaze iz Arsenala, prema kojima će Eduardo biti spreman za povratak na travnjake već za tri tjedna?

"To je u svakom slučaju mimo svih očekivanja, ja sam zbog toga jako sretan. Vesele me i informacije da se Niko Kranjčar također oporavlja brže od očekivanog. No, ono što bi htio reći jest da je potreban oprez s obzirom na težinu ozljede."

Možete li precizirati što podrazumijevate pod pojmom oprez u ovom slučaju?

"Oprez u smislu postepenog povratka, dakle da ga se ne bi preforsiralo. Dugo je bio izvan terena. Htio bih naglasiti da se ipak radi o vrhunskim klubovima, kako u slučaju Dudua tako i u slučaju Nike, oni imaju vrhunske liječničke službe, te ne treba sumnjati u njihove odluke."

Arsene Wenger smatra da Dudu ne bi trebao osjećati nikakve posljedice, kao i da će biti jednako dobar igrač kao prije?

"Gledajte, Wenger je vrhunski trener, ali nije liječnik, stoga ne bih komentirao ono što on govori o tome. Svakako, s liječničkog aspekta stoji da osoba koja je mlađe dobi ima mogućnosti za bolji oporavak i više izgleda da sve bude u redu, no na to mogu utjecati mnogi faktori ili čimbenici. To je sve skupa individualno od osobe do osobe."

Kakva mogu biti posljedice za psihu, ipak se radilo o vrlo teškoj ozljedi?

"Smatram da će sigurno određena barijera na početku postojati, no poznavajući igrače hrvatske reprezentacije znam da je Dudu psihički vrlo stabilna osoba te da će se osloboditi straha."

Boro Primorac: Wenger silno vjeruje u Dudua i ne može dočekati da se vrati

Kako bi doznali najsvježije informacije iz Londona, kontaktirali smo Boru Primorca, čovjeka koji je desna ruka Arsenea Wengera. Vijesti su dobre, zapravo odlične. Povratak Dudua na travnjake je vrlo blizu.

"Eduardo svakodnevno jako dobro trenira. Fizički se osjeća odličnom noga mu je ojačala. On već dugo vremena radi s loptom, sada može raditi i puno ozbiljnije vježbe. Ne vidim nikakve probleme, za tjedan, najviše dva, bi trebao najnormalnije trenirati s ekipom Arsenala", kaže Primorac.

Hoće li imati straha u duelima s obzirom na sve što se dogodilo?

"On djeluje jako sretno što se vraća na terene, vidim da izgara od želje za igranjem utakmica. Hrabar je on dečko i jaka osoba, ima izuzetni karakter. Smatram da neće imati nikakvih psihičkih poteškoća i straha u duelima kada se vrati. Normalno, na početku će mu sve biti malo čudno, no on je izuzetan nogometaš, nije zaboravio igrati nogomet."

Mladi Meksikanac Vela se nameće kao igrač koji je vrlo sličan Eduardu, i kao njegova konkurencija.

"Svi igrači u Arsenalu su dobri igrači, istina je da Vela malo na njega podsjeća, ali on je još uvijek mlad i ispred njega je puno rada da bi dosegao Eduardov nivo. Tu je i Van Persie, ali Wenger jedva čeka da se Dudu vrati. Silno vjeruje u njega, a to je dobro i radi konkurencije u momčadi, koja je uvijek zdrava. Arsene isto tako jedva čeka povratak Rosickog. Sezona je duga, trebamo svakog igrača."

Je li Wenger zadovoljan s rezultatima?

"Wenger nikada nije zadovoljan (smijeh). Uvijek može i mora bolje", zaključuje Boro Primorac.

D.R./M.Š.
Foto: Arsenal FC

Pročitajte više