Buffon Irancima: Za mnoge ste heroji, za mene primjer

Foto: EPA

IRAN je u drugom kolu Svjetskog prvenstva pobijedio Wales 2:0 u samoj završnici susreta. Uoči prve utakmice protiv Engleske, u kojoj su izgubili 6:2, iranski igrači odbili su pjevati himnu kako bi tom gestom dali podršku prosvjednicima u domovini. Navijači Irana su plakali na tribinama zbog toga.

Buffon se naklonio Irancima

Nakon toga je iranska vlast snažno pritisla igrače, koji su popustili. Pred početak drugog kola s Walesom ipak su pjevali himnu. Navijači Irana na tribinama su sa suzama u očima zviždali vlastitoj himni te su tako pokazali čin građanskog otpora diktaturi u svojoj zemlji. Cijelu situaciju pratio je slavni talijanski vratar Gianluigi Buffon.

"Ostat ćete zapamćeni po svojoj hrabrosti. Ova pobjeda je znak nade i snage za one u vašoj zemlji koji se bore za slobodu. Za mnoge ste heroji, za mene primjer", napisao je 44-godišnji vratar talijanskog drugoligaša Parme.

Prosvjedi u Iranu

Podsjetimo, Iran potresaju prosvjedi od 16. rujna kada je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdinja privedena jer nije ispravno nosila hidžab koji bi trebao pokrivati kosu, čime je prekršila kodeks odijevanja u Islamskoj Republici. Svih 11 iranskih nogometaša je zbog toga himnu u prvom kolu ispratilo u tišini.

Pročitajte više