NBA LIGA

Carmelo se vratio kući i odigrao utakmicu sezone: Osjetio sam ljubav

Foto: Getty Images

CARMELO ANTHONY prije mjeseci i pol dana ipak je dobio priliku za dostojanstveni završetak karijere, a sinoć je zatvorio još jedno poglavlje odigravši vjerojatno posljednju utakmicu u Madison Square Gardenu, kultnoj dvorani New York Knicksa koja mu je šest godina bila dom.

Odigrao je utakmicu sezone, zabio 26 koševa uz odličan šut 11/17 te uhvatio sedam skokova. Bila mu je to prva utakmica u Madisonu nakon prosinca 2017. kad je gostovao kao član Oklahoma City Thundera, a prošle je sezone dobio otkaz u Houstonu prije nego što će Rocketse raspored odvesti u New York.

Tada je Oklahoma izgubila, iako je stigla kao favorit, baš kao što su sinoć izgubili i Blazersi. Ovaj put bilo je 117:93 za Knickse, kojima je to tek 10. pobjeda u sezoni. Portland je izgubio petu zaredom.

Njegov dolazak u Portland nije rezultirao promjenama u vrlo razočaravajućoj sezoni Blazersa, koji su nakon nastupa u finalu Zapada proteklog proljeća ove sezone s omjerom 14-21 izvan zone doigravanja.

Ali povratak u New York pobudio je ogromne emocije, kako kod Carmela tako i kod navijača koji su ga pozdravili ovacijama.

"Definitivno sam osjetio ljubav", rekao je nakon utakmice.

Melo je bio posljednja superzvijezda koja je svojevoljno izabrala dolazak u jedan od najslavnijih i najpopularnijih NBA klubova, koji je već 20 godina najčešće predmet sprdnje NBA lige. Knicksi već dugo ne mogu privući atraktivne slobodne igrače, što se najbolje vidjelo ovog ljeta kad su Kevin Durant i Kyrie Irving umjesto njih odabrali susjedne Brooklyn Netse.

Anthony je u Knickse stigao 2011. isforsiravši trejd iz Denvera, koji je zauzvrat dobio praktički sve što je vrijedilo u njujorškom rosteru, iako je mogao pričekati još nekoliko mjeseci i potpisati kao slobodan igrač, ali takav bi mu scenarij donio manje novca.

U nešto više od šest sezona s Melom Knicksi su imali velikih uspona i padova, a u najljepšem sjećanju im ostaje sezona 2012./2013. u kojoj je njihov superstar imao prosjek od 28,7 koševa te je završio treći u poretku za MVP-a, a momčad je ostvarila 54 pobjede i dobila jedinu seriju doigravanja u posljednjih 20 godina. Međutim, to je bio vrhunac, a zahtjevni njujorški mediji tražili su puno veće uspjehe i secirali svaku njegovu pogrešku ili loš potez, od ljubomore na šokantnu eksploziju Jeremyja Lina preko pretjeranog "carinjenja" lopte do sukoba s legendarnim Philom Jacksonom.

Ipak, nakon njegova odlaska u Oklahomu 2017. Knicksima nije krenulo nabolje, i dalje su prikovani za dno NBA lige, bez naznake da su pred njima bolji dani. Zato i njima i Melu ostaju samo uspomene na zajedničko vrijeme, a jednog dana možda i njegov dres s brojem 7 završi pod krovom Madisona.

"Ne znam, morat ćete pitati njih. Ali bacio sam pogled pod krov. Kažu da u životu moraš vizualizirati ono što želiš da se dogodi. Definitivno sam vizualizirao svoj dres kako visi odozgo", priznao je Anthony.

Po tribinama je bilo mnoštvo transparenata s porukama navijača kako im Melo nedostaje, a njegov današnji suigrač C.J. McCollum novinarima je rekao kako mu je Anthony otkrio da mu fale.

"Bilo bi mi draže da smo pobijedili, ali iskreno, samo sam želio vratiti se, igrati košarku i pružiti dobru partiju. Sam povratak na ovaj parket bio je poseban", uz smijeh je zaključio Carmelo.

Pročitajte više