Červar: Šola je nezamjenjiv i bez njega će nam na svjetskom prvenstvu biti puno teže

HRVATSKA rukometna reprezentacija u proteklih nekoliko godina osvojila je sve što se u tom sportu dalo osvojiti, a očekivanja uoči skorog svjetskog prvenstva u Njemačkoj, za koje se trenutno pripremaju izabranici Line Červara, velika su kao i uvijek.

Izbornik reprezentacije ipak je nešto oprezniji, iako je svjestan da se od njih uvijek očekuje medalja, po mogućnosti zlatna: "Postoje ljudi koji, s dobrim namjerama, od igrača očekuju osvajanje svjetskog prvenstva. Ja to moram gledati s malo manje emocija. Ne smijemo pred sebe stavljati takav imperativ, jer nam to može samo otežati put i nepotrebno stvoriti frustracije".

"Bilo bi nepravedno išta zahtjevati od ovih dečki, koji su već toliko napravili za promociju hrvatskog sporta i Hrvatske. Bilo bi bahato od nas kad bismo rekli da nas ništa osim zlata neće zadovoljiti, jer i desetak drugih reprezentacija ima jednako pravo kao i mi da traže vrhunski plasman" - rezonira Červar.

Dodaje kako ipak nije sve u njihovim rukama, te da u ekipnim sportovima uvijek važnu ulogu igra sreća, ali i drugi detalji. "Prije svega moramo razmišljati o svojoj igri. Moramo imati onaj entuzijazam i ambiciju koja nas je krasila sve ove godine, ali opet biti skromni. To treba biti naš slogan: skromnost pobjednika. Ne smijemo se razmetati svojim pobjedama", objašnjava izbornik.

Kao glavni cilj izbornik postavlja plasman koji bi olakšao put prema Olimpijskim igrama u Pekingu: "Svjetsko prvenstvo je poveznica s Olimpijskim igrama. Samo prvak tamo odlazi direktno, a nama je bitno biti među prvih sedam, jer taj plasman donosi određene prednosti u kvalifikacijama za Peking".

Izbornik hrvatske reprezentacije kao najveće je konkurente na svjetskom prvenstvu izdvojio Francuze, aktualne prvake Europe, kao i aktualne svjetske prvake Španjolce. U najužem krugu reprezentacija koje će se boriti za medalje Červar vidi još Dansku, Rusiju i domaćine, Njemačku.

Put hrvatske reprezentacije uvelike će otežati vijest da Vlado Šola neće nastupiti na svjetskom prvenstvu. "Iako smo se već ranije potajno toga bojali, nismo imali hrabrosti to reći - Šola nije krenuo na put. Ima ogromne bolove u ramenu, jutros me nazvao i rekao da zbog ozljede ne može baciti loptu metar-dva od sebe.", razočarano je rekao Červar.

"Nije isto bez Šole, bit će puno teže. Svi su naši uspjesi vezani za njega i jako će nam puno nedostajati, on je nezamjenjiv. Ali, pokušat ćemo pronaći snagu u tome, igrat ćemo za njega, jer će on sigurno doći bodriti svoje prijatelje s kojima je ostvario najveće uspjehe. Ako će biti toliko potrebno, ne isključujemo mogućnost da Šola odigra jednu utakmicu, pravila svjetskog prvenstva takva su da bismo ga mogli naknadno uvesti", najavljuje izbornik, iako je malo vjerojatno da će naš najbolji vratar zaista zaigrati, budući da će zbog ozljede morati na operaciju.

M.Č.

Pročitajte više