NBA

Četiri Hrvata na Hoopshypeovom popisu 75 najvećih neameričkih košarkaša svih vremena

Foto: Guliver

NAKON što je NBA liga povodom svoje 75. godišnjice objavila popis 75 (zapravo 76) najvećih košarkaša koji su ikad u njoj igrali, portal Hoopshype sastavio je svoju listu, a nakon nje i popis 75 najboljih košarkaša iz ostatka svijeta.

Ugledni američki košarkaški portal listu je sastavio od neameričkih igrača i rangirao ih, uzimajući kao glavni kriterij njihove uspjehe u NBA ligi, a tek zatim međunarodna postignuća. Na popisu su se našla četiri Hrvata, najbolje je plasiran Dražen Petrović na 14. mjestu, a svoje je mjesto dobio i jedan naš aktivni košarkaš.

Olajuwon ispred Nowitzkog

Na prvom je mjestu, potpuno očekivano, Hakeem Olajuwon, Nigerijac koji je kasnije igrao i za SAD, dvostruki NBA prvak i jedan od najboljih centara svih vremena. Iza njega su ostali Dirk Nowitzki i Giannis Antetokounmpo, koji je zbog ovogodišnjeg naslova prvaka i dviju nagrada za MVP-ja završio na izuzetno visokom trećem mjestu iako mu je tek 27 godina.

Hoopshypeovi autori sastavili su svoje liste i raspodijelili igračima na njima od 1 do 75 bodova, a broj uz ime označava postotak od maksimalnog broja bodova. Od aktivnih NBA igrača, nakon Giannisa, najbolje su plasirani Nikola Jokić i Luka Dončić, kojem je za malo izmaknuo plasman u Top 10. Osim četvorice Hrvata, na popisu se iz regije našlo pet igrača iz Srbije, dva Slovenca te po jedan iz Crne Gore i BiH.

Ovako je Hoopshype objasnio plasman hrvatskih košarkaša.

14. Dražen Petrović, 83.1%

Najveći uspjesi: izbor u treću petorku NBA lige, dvije olimpijske medalje, jedno zlato s SP-a, MVP SP-a i Eurobasketa, dva naslova prvaka Eurolige.

Lako moguće najbolji europski igrač 20. stoljeća zahvaljujući nevjerojatnoj šuterskoj moći i želji za pobjedama. Dražen Petrović bio je prvi Europljanin u jednoj od najbolje tri petorke NBA lige i do danas je jedan od šačice bekova među njima. Nije puno doprinosio osim koševima. Tragična prometna nesreća puno prerano nam je oduzela velikog igrača i vjerojatno bi bio bolje plasiran da je imao dulju karijeru. Petrović je i dalje apsolutna ikona u Europi.

22. Toni Kukoč, 73.7%

Najveći uspjesi: tri NBA naslova, najbolji šesti igrač NBA lige, dva olimpijska srebra, jedno zlato s SP-a, MVP SP-a i Eurobasketa, tri naslova prvaka i MVP-ja Final Foura Eurolige.

Toni Kukoč bio je fenomenalno svestran igrač, znalac s loptom u rukama, a tako intenzivan kad je trebalo. Kukoč je igrao veliku ulogu u tri šampionske momčadi Chicago Bullsa, iako stvari nisu išle tako dobro kad je postao prva opcija nakon Posljednjeg plesa. Pobjedničke serije poput njegove od 1989. do 1998. ne viđaju se često.

37. Dino Rađa, 50.7%

Najveći uspjesi: dva olimpijska srebra, bronca s SP-a, dva zlata s Eurobasketa, dva naslova prvaka Eurolige, jedanput MVP Final Foura Eurolige.

Dino Rađa činio je s Kukočem u legendarnoj splitskoj Jugoplastici više nego dominantan tandem. Bio je jedna od rijetkih svijetlih točki Boston Celticsa u 90-ima, a u svojoj trećoj sezoni postizao je gotovo 20 koševa u prosjeku, prije nego što se vratio u Europu završiti karijeru.

61. Bojan Bogdanović, 18.7%

Najveći uspjesi: druga rookie petorka.

Visoki krilni igrač i brzopotezni šuter s osjećajem, Bojan Bogdanović napravio je solidnu karijeru u NBA ligi kao instant strijelac, prvo s klupe, ali uglavnom kao starter. Brzo se može zagrijati i preuzeti utakmice svojim šutevima.

Hoopshypeov popis:

1. Hakeem Olajuwon (Nigerija)
2. Dirk Nowitzki (Njemačka)

3. Giannis Antetokounmpo (Grčka)
4. Steve Nash (Kanada)
5. Pau Gasol (Španjolska)
6. Tony Parker (Francuska)
7. Manu Ginobili (Argentina)
8. Nikola Jokić (Srbija)
9. Dikembe Mutombo (DR Kongo)
10. Marc Gasol (Španjolska)
11. Luka Dončić (Slovenija)
12. Al Horford (Dominikanska Republika)
13. Rudy Gobert (Francuska)
14. Dražen Petrović (Hrvatska)
15. Yao Ming (Kina)
16. Predrag Stojaković (Srbija)
17. Joel Embiid (Kamerun)
18. Arvydas Sabonis (Litva)
19. Detlef Schrempf (Njemačka)
20. Vlade Divac (Srbija)
...
22. Toni Kukoč (Hrvatska)
24. Nikola Vučević (Crna Gora)
29. Goran Dragić (Slovenija)
37. Dino Rađa (Hrvatska)
50. Dejan Bodiroga (Srbija)
61. Bojan Bogdanović (Hrvatska)
67. Predrag Danilović (Srbija)
74. Jusuf Nurkić (BiH)

Pročitajte više