Čistio ulice, nazivali ga homoseksualcem, a onda je osvojio Pamelino srce

Foto: Getty Images / Guliver Image

ZANIMA li vas u kakvoj je formi sezonu odigrao saudijski ofenzivac Hattan Bahebri, tko je najbolji strijelac u povijesti Egipta, koliko će ruski nogometaši dobiti ako budu svjetski prvaci i kakve veze s urugvajskom reprezentacijom imaju šukundjedi koji su za tu zemlju uzeli svjetski naslov prije 88 godina? Naravno da ne.

Zato ćemo skupine na SP-u predstavljati na drugačiji, laganiji, opušteniji i, nadamo se, zanimljiviji način - u seriji tekstova o najluđim likovima koje ćete vidjeti u Rusiji.

Među njih spada, možda i najluđi od svih, Adil Rami, naša zvijezda skupine C u kojoj igraju Francuska, Australija, Peru i Danska.

Messi, Ronaldo, Neymar, Griezmann, Hazard, Modrić... O njihovim karijerama i životima već se gotovo sve zna. Trofeji, golovi, rekordi, ambicije, tko je bolji od koga, tko je najveći svih vremena i slično, podaci su i pitanja koji svakog dana pune medijski prostor uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji koje počinje sutra. Zato ćemo se usredotočiti na one koji svojim ludostima na travnjaku i razuzdanim i kontroverznim načinom života izvan njega uvijek dobiju svojih pet minuta.

> Čovjek kojeg zovu Zastava Egipta: Njegov put je poruka svim nogometašima svijeta

> Ricardo, budaletino

Tako je svojih pet minuta dočekao branič Francuske i član Marseillea Adil Rami. Čovjek s tri nogometna trofeja i bezbroj ljubavnih po kojima je puno poznatiji u posljednje vrijeme. I ne samo to... 

No krenimo redom, Gangnam styleom.

Stameni stoper visok 1,90 cm rođen je u Bastiji 1985. godine, ali vuče marokanske korijene. U obitelji je treće od četvero djece. S devet godina počeo je trenirati nogomet u lokalnom Frejusu, gdje se njegova obitelj preselila nakon Korzike. Zanimljivo, usporedno s nogometom radio je i neke druge poslove, poput brige o održavanju i čistoći grada. Tako je više vremena provodio na ulici, odakle i nosi svoj vreli temperament koji je prenio i na travnjak. U prvu momčad Frejusa upao je 2003., a do 2006. odigrao 58 utakmica pa ga je primijetio Lille i doveo ga na inzistiranje trenera mlađih kategorija Pascala Planquea. 

Za prvu momčad Lillea debitirao je 23. svibnja 2007., a u četiri sljedeće godine uspio je skupiti 142 nastupa i zabiti 10 golova. Vrhunac je uslijedio je 2011. kada je osvojio duplu krunu - naslov francuskog prvaka i trofej Kupa. Igrao je sjajno, ali i bio maskota na stadionu...

Uočljiv zbog svoje visine i snage, ali i nedostatka brzine, iz utakmice u utakmicu bio je ili junak momčadi (zabija često poslije kornera), ili predmet podsmijeha. Šarmantan, naočit i željan dokazivanja, otisnuo se u Valenciju u transferu vrijednom između 6 i 10 milijuna eura. I nije mu dugo trebalo da iznenadi navijače na Mestalli pa je 28. studenoga 2012. protiv niželigaša Llagostere u Kupu kralja spektakularno zabio s 50 metara. 

No kako je vrijeme prolazilo, sve je manje igrao, a sve se više provodio po noćnim klubovima. Valencija ga je tako odlučila poslati na posudbu u Milan nakon što je javno kritizirao srpskog trenera Miroslava Đukića. Grad mode i nogometa bio je nešto o čemu je Rami sanjao cijelog života, kako je priznao po slijetanju na čuvenu Malpensu. Više nalik top-modelu nego nogometašu, pojavio se s tadašnjom djevojkom i zanosnom francuskom manekenkom Sidonie Biémont. 

Defenzivu Rossonera nije baš unaprijedio pa se na San Siru zadržao tek jednu i pol sezonu uz 39 nastupa i četiri gola. No za godinu i pol uspio je puno više napraviti izvan terena. Iako zaručen s Biémont, ubrzo se našao na udaru talijanske show djevojke Francesce Cipriani, koja je javno otkrila kako je imala romansu s braničem. Tu je krenuo početak kraja s francuskom manekenkom, a potjeran je i iz Milana.

Zanimljivo, uz etiketu ljubavnika, pratila ga je i druga strana medalje. Neki od talijanskih medija jedno vrijeme tvrdili su kako je njegova veza s Biémont zapravo paravan te da je Rami homoseksualac pa je njegova burna epizoda u Lombardiji ostala upamćena po naslovnicama magazina.

Uslijedio je odlazak u Sevillu, gdje nije zatekao Ivana Rakitića koji je otišao tog ljeta u Barcelonu, ali je Adil osvojio Europa ligu 2016., što je uz ona dva trofeja s Lillom, najveći uspjeh njegove karijere. Unatoč dobrom statusu u Andaluziji, ni tamo se nije zadržao više od dvije sezone. Jednostavno, ne drži ga mjesto, a klub je shvatio da se moraju razići nakon jedne od ovakvih situacija.

Protiv Malage je uspio zaraditi dva žuta kartona u svega tri sekunde, te konačni crveni. Nakon žestokog starta na igrača Malage, furiozno je krenuo protestirati prema sucu uz niz psovki pa je ekspresno morao u svlačionicu. Veliki potencijal je uvijek bio, ali glava nije slušala u velikom broju situacija. Narodski rečeno - "Imao je sve, ali glavu ne."

I onda se nakon šest godina vratio u domovinu. Marseille ga je kupio za šest milijuna eura, a s klubom s Velodromea stigao je do finala Europa lige ove sezone, no Atletico Madrid bio je prevelik zalogaj u Lyonu. Ipak, kako se povijest s nestašnim Francuzom marokanskih korijena ponavlja u nedogled, tako je svoj novi transfer proslavio i novom ljubavnom vezom. Čini se najvećim ulovom do sada. Jednog dana francuski mediji otkrili su da je nova Ramijeva djevojka nitko drugi do - Pamele Anderson. 

Upoznali su se na utrci Formule 1 i do danas su zajedno, iako je ikona 90-ih starija od njega čak 18 godina. Rami je zbog svega postao meta paparazza na Azurnoj obali gdje par živi. Njegovi nastupi su, kao i tijekom cijele karijere, ponovno sjenka privatnog života, što Ramiju apsolutno više odgovara. 

No vratimo se nogometu, reprezentativnom. Branič je imao priliku odabrati Maroko ili Francusku i opredijelio se za Tricolore. Debitirao je 11. kolovoza 2010. godine u prijateljskoj utakmici protiv Norveške, a do sada je skupio 35 nastupa za A vrstu i postigao jedan pogodak. Na Euru je u posljednji tren upao među 23 igrača zbog ozljede Raphaela Varanea, a slično mu se dogodilo i ove sezone nakon ozljede koju je doživio Laurent Koscielny. 

Prije dvije godine u domovini je odigrao sve tri utakmice grupne faze, kao i protiv Republike Irske u osmini finala. Zbog žutih kartona propustio je četvrtfinale protiv Islanda, a izbornik Didier Deschamps ostavio ga je na klupi protiv Nijemaca u polufinalu. Kako je Francuska prošla dalje, tako je Deschamps pomislio da može bez nestašnog dečka u obrani, ali opovrgnuo ga je gol Edera u produžetku za titulu Portugala. 

Prije dva dana Rami se ponovno našao u središtu pozornosti, a povod nije bio pozitivan. Na treningu je nespretno nasrnuo na Kyliana Mbappea, nakon čega je mladi napadač pao i uhvatio se za lijevi gležanj. Adil mu je odmah pritrčao u pomoć, a francuski mediji napali su ga zbog grubog starta samo nekoliko dana uoči početka Svjetskog prvenstva. 

"Dobro sam, sve će biti u redu. Ostavite mog prijatelja Adila na miru. On ništa nije kriv", poručio je Mbappe francuskoj javnosti, čime je obranio junaka naše priče koji očito život živi punim plućima, sad i odmah. Kako na terenu, tako i izvan njega. 
 

Pročitajte više