ČUDO U TEHERANU Ratom poharana Sirija golom u 93. minuti zadržala san o Svjetskom prvenstvu

Foto: Getty Images/Guliver Image

LJUDSKA snaga volje je nevjerojatna. Nitko nije očekivao Siriju, ratom rasturenu i napaćenu zemlju, ni blizu Svjetskog prvenstva, a kamoli da bude u igri u zadnjem kolu kvalifikacija. Pa čak i kad su do tamo dogurali, malo tko im je davao izglede u posljednjoj utakmici, na najtežem gostovanju kod jakog, ali već kvalificiranog Irana.

Siriji je trebala pobjeda za direktni plasman u Rusiju uz kiks Koreje u Uzbekistanu, a čak je i remi bio dovoljan za dodatne kvalifikacije, ako Uzbekistan u Taškentu ne pobjedi Koreju. No, protiv Irana, koji nije primio nijedan gol u devet utakmica kvalifikacija, to je bilo praktički nemoguće.

Pa ipak, otpisana Sirija koja domaće utakmice igra po jugoistočnoj Aziji, a kući se i ne može vratiti, senzacionalno je povela u 13. minuti. Ipak, jaki Iranci su do poluvremena izjednačili preko Azmouna, a kad je u 64. minuti isti igrač režirao potpuni preokret, činilo se da je sirijski san o Svjetskom prvenstvu završio.

Alma je radio čuda na golu Sirije, branio je Irancima sve što je mogao, a onda su premoreni gosti u trećoj minuti sudačke nadoknade napravili nemoguće. Mardikian je povukao kontru i gurnuo u šansu Al Some, koji je uz pomoć domaćeg vratara uspio progurati loptu u gol za nestvarnih 2:2.

Svi su utrčali u teren, izbornik Ayman Hakeem plakao je od sreće, a kad je sudac odsvirao kraj i Sirijci saznali da je utakmica u Taškentu završila 0:0, njihovo slavlje teško je opisati riječima.

No, iako je i ovo rezultat vrijedan svakog poštovanja i divljenja, pred Sirijom je još jako velik posao. U play-offu azijskih kvalifikacija Sirija će igrati protiv Australije.

Pobjednik tog susreta igrat će za plasman u Rusiju protiv SAD-a, Hondurasa ili Paname, odnosno četvrtoplasirane reprezentacije CONCACAF-a.

Azijske kvalifikacije, 10. kolo:

Australija - Tajland 2:1 (Jurić 69', Leckie 86' / Anan 82')

Irak - UAE 1:0 (Hussein 29')

Iran - Sirija 2:2 (Azmoun 45', 64' / Tamer Haj 13', Al Soma 90'+3')

Katar - Kina 1:2 (Afif 47' / Xiao Zhi 74', Wu Lei 84')

Uzbekistan - Južna Koreja 0:0

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više