ZLATKO DALIĆ

Dalić: Kramarića neću forsirati, a Bradarić je velik dobitak za nas

Foto: YouTube screenshot

IZBORNIK Zlatko Dalić na press konferenciji dan uoči utakmice protiv Švedske u 3. kolu Lige nacija objasnio je kakva je situacija s ozljedom Andreja Kramarića, koliko je zadovoljan novim bekovskim rješenjima i izvedbama Duje Ćaleta-Cara, a i požalio se na uvjete na maksimirskom stadionu s obzirom na vremensku prognozu.

Dalić je prvo dao odgovor koji svih najviše zanima, onaj na pitanje o stanju Andreja Kramarića.

"Kramarić će odraditi još jedan trening danas i sve će o tome ovisiti. On će sam odlučiti može li igrati. Ne trebamo ništa forsirati", rekao je izbornik, pa se okrenuo protivniku.

 

Utakmica odlučuje o tome tko će ostati u elitnoj skupini

"Mi moramo pokazati kvalitetu, snagu i energiju jer igramo doma. Šveđani su čvrsta ekipa koja je naprijed opasna preko Forsberga i Berga. Čvrsti su i agresivni, teren će biti težak jer je najavljena kiša i nama to ne odgovara. Igraju dobar 4-4-2, ali su kao i mi izgubili dvije utakmice Lige nacija na početku. Ova utakmica vjerojatno odlučuje o tome tko će ostati u elitnoj skupini Lige nacija. Vjerujem u našu pobjedu i da će Hrvatska biti prava".

Uslijedilo je pitanje iz Švedske, kako Dalić gleda na njihovu reprezentaciju nakon oproštaja Zlatana Ibrahimovića.

"Švedska je nakon Zlatana izgubila na kvaliteti, ali su dobili na kompaktnosti. Oni su agresivna i čvrsta ekipa i Berg im je glavni igrač. Forsberg dolazi iz drugog plana, a oba beka su im jako kvalitetna. Oni su protiv Francuza bili bolja momčad, imali su veći posjed lopte".

Bradarić je dobitak, Uremović se pokazao

Bradarić i Uremović pokazali su se kao jako dobra rješenja na bekovima, s kojima je Hrvatska dugo imala problema.

"Veseli me činjenica da se pojavio igrač poput Domagoja Bradarića, ali zaboravljamo da je odličan bio i Melnjak. Mi sad na toj poziciji imamo trojicu kvalitetnih igrača i to me veseli. Bradarić će sigurno dobiti priliku u sljedećim utakmicama. Pokazao je puno, ali nećemo nakon jedne utakmice nekoga otpisati ili dopisati. Bio je sjajan. Ima 20 godina i sjajno je debitirao. On je dobitak za nas. Što se desne strane tiče, stalno se borimo s tom pozicijom od Svjetskoga prvenstva i od kad nemamo Vrsaljka. Mislim da se Uremović odlično pokazao na toj poziciji i on je za sad taj koji je pokazao kvalitetu i koji može biti još i bolji".

Bio je u kontaktu s Vrsaljkom nakon operacije.

"Čuli smo se porukama jučer. Rekao mi je da je odradio to čišćenje koljena koje ga je boljelo. Nadam se da je to bilo ono što ga je mučilo sve ovo vrijeme. Šime nam jako znači, on ima svoje mjesto i volio bih da se vrati što prije. Siguran sam da će biti još jači".

Dalić je rekao da u predstojećim utakmicama Lige nacija neće puno eksperimentirati.

Nema prilika za isprobavanje

"Nijedna reprezentacija na svijetu nije odigrala ovoliko utakmica protiv top 10 reprezentacija na svijetu kao Hrvatska. Mi smo rekli da ćemo isprobavati neke varijante, ali u takvim utakmicama protiv takvih protivnika nije lako isprobavati. Nemamo puno vremena, imamo dva, tri treninga i ne možemo uvoditi neke radikalne promjene. Znam da moramo pokušavati biti kvalitetniji, ali sam uvjeren da ćemo sve posložiti i da ćemo u ožujku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo biti pravi".

Nadovezao se primjerom Kramarića.

"Znamo da nećemo obje utakmice moći igrati u istom sastavu jer se igra unutar tri dana, teren će biti težak i igrači će biti umorni. Imam neke ideje tko će igrati umjesto njega, ali pričekajmo današnji trening. Moramo rasporediti snage".

Ćaleta-Car je budućnost

Osim većeg broja rješenja na bekovima, Dalić je dobio i potvrdu da može ozbiljno računati na Duju Ćaleta-Cara.

"Igra jako dobro u francuskom prvenstvu. Igra sve utakmice po 90 minuta i slažem se da je dobar bio protiv Švicarske. Morao je bolje reagirati kod gola Gavranovića. Morao ga je osjetiti i to mora popraviti, ali siguran sam da će to uspjeti. On će biti nositelj obrane u godinama koje dolazi. Moramo se osloniti na mlađe igrače jer ne mogu svi igrati dovijeka niti ja mogu biti izbornik zauvijek. Događat će nam se te promjene, a na igračima je da se nametnu kroz klubove i kroz reprezentaciju. A Duje je sigurno budućnost reprezentacije".

Dalić se osvrnuo i na mladu švedsku zvijezdu Kuluševskog.

"Pratio sam ga. To je jako potentan igrač koji radi višak i čim je završio u Juventusu zna se koliko je kvalitetan. Siguran sam da je on veliko pojačanje za Švedsku, jako je dobar".

Šteta i zbog igrača i navijača

Maksimir neće biti pun zbog epidemioloških mjera, ali bit će više od 4000 navijača koji su stvorili sjajnu domaćinsku atmosferu u St. Gallenu protiv Švicarske.

"Sigurno da je ljepše igrati pred navijačima jer mislim da nogomet bez njih nema smisla. Sad će ih biti, ali najavljuje se kiša i to će biti problem jer igramo na stadionu kakvom igramo. Žao mi je što i dalje nismo to riješili i što nemamo uvjete da normalno igramo. To je peh, ali treba nam podrška navijača".

Za kraj, tko je favorit?

"Nema favorita. Nismo favoriti ni mi ni oni", zaključio je Dalić press konferenciju.

Pročitajte više