Engleska - Hrvatska 1:0

Dalić nije znao sakriti točku na kojoj je Hrvatska najranjivija

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA je izgubila od Engleske na Wembleyju i tako prvi put Europsko prvenstvo započela porazom. Presudan je bio pogodak Raheema Sterlinga u 57. minuti. 

Gledali smo utakmicu izrazito niskog tempa u kojem su obje ekipe pokazale neuigranost u pojedinim fazama igre. Dalić je donio nekoliko odluka koje se iz ove perspektive čine nelogičnima, ali minimalan poraz protiv jednog od favorita prvenstva i domaćina je solidan rezultat s obzirom na očekivanja s kojima je Hrvatska ispraćena na turnir. Southgate je jednim rješenjem malo iznenadio hrvatskog izbornika, a Dalić na to nije adekvatno odgovorio.

Dalićeva ideja bila je polovična

Znalo se da će Hrvatska u većem dijelu susreta prepustiti loptu suparniku i čekati u srednjem bloku. Bilo je stoga donekle logično da u vrh napada Dalić gurne Antu Rebića koji u fazi obrane može pomoći presingom, a u fazi napada po osvajanju lopte može odmah tražiti loptu u prostor. Takva ideja imala je smisla, iako nije urodila plodom. U pritisku je Rebić često ostajao izoliran protiv engleske obrane, a u fazi napada je bio u potpunosti izvan ritma.

S druge strane, ideja s Kramarićem na krilu od početka je zvučala krivo. Na toj strani igra Šime Vrsaljko iza kojeg su dvije sezone prožete ozljedama i očito je da fizički više nije na razini na kojoj je bio. U fazi obrane bilo bi logičnije postaviti ispred njega igrača koji je navikao igrati duboku obranu. Osim toga, Kramarić je igrač koji traži loptu u noge i voli igrati između linija. Hrvatskoj je u kontranapadu trebao igrač koji brzo otvara širinu i dubinu kako bi se moglo brzo otvoriti i uloviti Engleze na krivoj nozi. Nažalost, Dalić je još jednom koristio igrača koji je imao najbolju sezonu od svih reprezentativaca na pogrešan način.

U postavljenom napadu Kramarić je često ulazio u sredinu, ali to je samo otvaralo nove probleme jer je Vrsaljko morao pokrivati čitav prostor uz liniju. Osim jednog dobrog prodora kada je prošao dvojicu suparnika, nije mogao napraviti puno više. 

Hrvatska se jednog problema neće riješiti dok god Dalić inzistira na ovoj postavi

Hrvatski izbornik je još jednom odlučio od prve minute staviti Brozovića, Kovačića i Modrića. Problem s tom postavom je što se u prvoj fazi napada sva tri igrača ponašaju jako slično. Spuštaju se skroz do zadnje linije da bi primili loptu od stopera i igraju u istim zonama. Često se događalo da hrvatska obrana i vezni red u napadu stoje u 15-ak metara po širini terena, što se jasno vidi i na grafu prosječnih pozicija. Kada se na to nadoda Kramarić koji je ulazio u sredinu, jasno je zašto dolazi do zagušenosti u sredini terena. 

Dalić je s njima trojicom htio osigurati što je moguće veći posjed, razbiti engleski ritam i svesti favoriziranog suparnika na manji broj napada. Takva ideja u teoriji zvuči dobro, ali uvijek iznova završava loše. Jednostavno, koliku god tehničko-taktičku kvalitetu posjedovala njih trojica, prije ili kasnije im je potrebna opcija prema naprijed ili na stranu. Hrvatskoj je kronično nedostajalo ventila sve dok se Gvardiol i Vrsaljko ne bi dignuli visoko.

Englezi su ciljali Vrsaljka i iznenadili Hrvatsku

Jedan od najvećih favorita nije impresionirao u prvoj utakmici. U posjedu su imali nekoliko zanimljivih rotacija, ali su djelovali kao orkestar koji tek uči akorde i još uvijek nije sinkroniziran. Stalne izmjene mjesta između Kanea i veznjaka, veznjaka i krila, ulasci bekova u sredinu i spuštanje Ricea u zadnju liniju unijeli su dozu konfuzije u igri Gordog Albiona. Također, prečesto su u napadu imali formaciju koja im nije dozvoljavala da pritiskom pokušaju brzo vratiti izgubljenu loptu.

Od prve minute vidjelo se što je bila dominantna ideja. Englezi su ciljano napadali zonu oko Vrsaljka. Posebno je zanimljivo bilo u prvom dijelu u kojem su dugim loptama iza njegovih leđa tražili Sterlinga ili Mounta koji se ubacivao u taj prostor. Tu se vidjelo da će Vrsaljko imati jako težak posao, a nije pomogla ni činjenica da je zadnja linija obrane bez Lovrena sporija i teže brani prostor iza svojih leđa ako se nalazi daleko od Livakovića.

U drugom dijelu su napadali istu zonu, ali na drugačiji način. Mount se puno češće od početka napada pozicionirao na toj strani gdje je sa Sterlingom i Walkerom pokušao kreirati brojčani višak. Dalić je u tom smislu mogao i ranije napraviti zamjenu na desnoj strani jer su se njegovi igrači tamo najviše trošili. Englezima je pobjeda bila bitna zbog zanosa, ali mogu i trebaju puno bolje igrati ako misle otići daleko.

Umoran nogomet

Veliki faktor bio je i umor. Nijedna momčadi nije uspjela kroz duži period održati intenzitet u igri i brzu tranziciju između napada i obrane. Osim po dekoru i velikim reklamama, utakmica je djelovala kao prijateljski susret, a ne meč na velikom natjecanju.

Osim teškog vremena, najveći krivac za to je akumulirani umor. Euro je stigao nakon dvije sezone koje su se spojile u jednu. Engleski igrači su u prosjeku odigrali više od 3200 minuta u protekloj sezoni, više od svih ekipa na Euru. Hrvatski igrači su odigrali nešto više od 2600, ali su glavni igrači prilično izraubani. Uoči Eura se najavljivalo da bi fizička priprema mogla odlučiti pobjednika turnira, a i Hrvatska i Engleska hitno trebaju osvježenja. 

Teško je sjetiti se utakmice u kojoj je Marcelo Brozović napravio više neprisiljenih grešaka i u kojoj je obrana napravila toliko grešaka u preuzimanju. Zbog toga je, između ostalog, pao i engleski gol.

Ništa se strašno nije dogodilo

S obzirom na skor i igru u utakmicama protiv Portugala i Francuske, ovakav rezultat je sasvim pristojan. Treba imati na umu da će tri boda uz pozitivnu gol-razliku vjerojatno biti dovoljna za prolazak kao jedan od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. U nekom drugom formatu bi poraz na otvaranju prvenstva bio mnogo skuplji.

Kada znamo da je Hrvatska u 2020. i 2021. odigrala devet utakmica, izgubila šest, a pobijedila samo Cipar, Maltu i Švedsku, onda ovaj rezultat ne može biti razočaranje. Ukupni dojam je vjerojatno na razini očekivanja s obzirom na igru reprezentacije. Na kraju se može reći da se ništa strašno nije dogodilo.

Sada slijede dvije sasvim drugačije utakmice, protiv momčadi od kojih je Hrvatska osjetno bolja kvalitetom i koje nemaju razinu igre ni blizu Engleskoj. U tim susretima momčad će morati kreirati puno više prema naprijed. I psihološka priprema utakmice bit će bitno drugačija. Javnost će podnijeti poraz od Engleza, ali protiv Čeha i Škota očekuje bolju Hrvatsku. Reprezentacija jako dugo vuče iste probleme koji su se dijelom vidjeli i danas, ali je na turnirskom tipu natjecanja prilagodba specifičnom protivniku ključna. Dalić je protiv Engleza pokazao da može razmišljati na taj način, ali nije dobio ono što je tražio. Više nema pravo na pogrešku.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više