HNL

Danas počinje 29. sezona HNL-a: Ovo je sve što trebate znati

Foto: Marko Prpić / Pixsell

NAKON sinoćnjeg šoka na Poljudu, gdje je Hajduk ispao iz 1. pretkola Europa lige od malteške Gzire United, danas počinje 29 sezona HNL-a.

Doduše, Hajduk će imati vremena razmisliti o sinoćnjoj blamaži do nedjelje, kada će kod kuće od 20 sati igrati s Istrom.

Prvenstvo će početi dvjema utakmicama u petak, Osijek dočekuje Slaven Belupo u 19 sati, dok će od 21 sat Dinamo igrati protiv Lokomotive. U subotu će se igrati još dvije utakmice, Rijeka kod kuće igra protiv novog prvoligaša Varaždina, a Inter Zaprešić ide na gostovanje Gorici. Hajdukova utakmica jedina je koja će se igrati u nedjelju.

Svi će ponovno loviti Dinamo, koji je prošle sezone prvenstvo osvojio s 25 bodova više ispred Rijeke i bilo bi veliko iznenađenje da ne obrani naslov i ove godine. 

Promjene u sustavu natjecanja

Ovo će biti posljednja sezona HNL-a u kojoj će pretposljednji klub prvenstva morati ići u kvalifikacije za ostanak u Prvoj HNL protiv drugoplasiranog drugoligaša. Od sljedeće sezone, najbolji drugoligaš ide direktno u prvu ligu, dok će posljednja ekipa prve lige ispasti u drugu.

Posljednje kvalifikacije za Prvu HNL igrali su Istra i Šibenik, a Puljani su bez problema zadržali status prvoligaša.

Prvak ovosezonskog izdanja HNL-a ići će u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio ždrijeba za neprvake jer je zahvaljujući Dinamu prošle sezone Hrvatska osigurala dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) odlazi izravno u treće pretkolo Europa lige, dok iz drugog pretkola kreću preostala dva kluba koji se budu kvalificirali za Europu.

Jedina promjena koja je stupila na snagu od ove sezone je broj zamjenskih igrača na klupi za vrijeme utakmice. Klubovi će u zapisnik moći unijeti 12 zamjenskih igrača umjesto dosadašnjih sedam, uz uvjet da su među njima najmanje četiri igrača koji su u dobi od 12. do 19. godine najmanje četiri sezone bili registrirani za klub koji je član HNS-a.

Kao i prošle sezone, igrat će se 36. kola. Prvi derbi u novoj sezoni igrat će u četvrtom kolu Osijek i Dinamo, a već u sljedećem će se sastati Rijeka i Osijek. Šesto kolo rezervirano je za dvoboj Osijeka i Hajduka u Gradskom vrtu, ali i Dinama i Rijeke na Maksimiru.

Hajduk i Dinamo prvi derbi igrat će u sedmom kolu, Riječani će u osmom kolu također ugostiti splitski klub na Rujevici. 

1. KOLO (19-21. srpanj)

Osijek - Slaven Belupo

Dinamo - Lokomotiva

Gorica - Inter

Rijeka - Varaždin

Hajduk - Istra

 

 

 

Pročitajte više