SUPERLIGA

Dario Šimić u šoku zbog Superlige: "Sad je vrijeme za Zvonu Bobana"

Foto: Reuters / Action Images

PROSLAVLJENI bivši reprezentativac Hrvatske Dario Šimić danas je čelnik Nogometnog sindikata i član HNS-ove Skupštine. Iz tih pozicija duboko je involviran u promjene koje se događaju u svjetskom nogometu i možda je upravo zato bio vrlo oprezan kada smo ga nazvali da pojasni osnivanje Superlige.

> Nogomet više nikad neće biti isti. Za Index o tome govore Vlaović, Štimac, Kek...

Prijelomni događaj za nogometnu budućnost Šimića je iznenadio iako se o zatvorenom natjecanju elitnih klubova raspravlja desetljećima. Ekskluzivna liga je klubovima dosad služila većinom kao sredstvo pritiska prema Uefi, koja im je redovito podlijegala i mijenjala format Lige prvaka, učinivši to natjecanje tek nešto blažom verzijom Superlige. Samo 48 sati prije Izvršnog odbora Uefe na kojem su potvrđene radikalne promjene formata Lige prvaka, ranije dogovorene s čelnicima klubova, objavljena je vijest o osnivanju Superlige. Iako im je Uefa pogodovala, 12 klubova osnovalo je svoju privatnu ligu kojom predsjeda gazda Reala Florentino Perez. 

"Bio je to veliki šok. Nitko nije očekivao da ćemo Superligu gledati tako brzo. Još uvijek mi sve to zvuči nestvarno i ne mogu zamisliti kako će izgledati takvo natjecanje. Ne znam uopće kako su došli na tu ideju o osnivanju privatne lige i uzimaju li u obzir posljedice koje nastaju za sve dionike u nogometu. Zaista nevjerojatno", kazao nam je Šimić, nekad igrač Intera i Milana, klubova koji su sada u ligi odmetnika. 

Iza Superlige stoji kapital američke banke JP Morgan, a format natjecanja skrojen je po uzoru na NBA. Amerikanizacija nogometa, tvrdi Šimić, u Europi nije moguća preko noći.

"Važno je istaknuti da nogomet u Europi ima kulturu i socijalnu komponentu kakve u Americi ne postoje. Ovo nije Amerika, nije to taj mentalitet. Možda se s ovim sponzorstvom Superlige Amerikanci žele izboriti za bolje pozicije u europskom nogometu. Amerikanci su vlasnici velikih engleskih klubova. No prerano je govoriti o ciljevima dok ne znamo ni kako će Superliga izgledati i tko će u njoj igrati", tvrdi Šimić.

"Ima stvari koje u nogometu nisu mjerljive. Pogledajte reakcije navijača, mnogi će stati u obranu nogometa"

Iako reforma Lige prvaka ide istim smjerom te bi u narednih desetak godina rezultirala Uefinom Superligom, Šimić smatra da tu nema mjesta za usporedbu.

"Smatram tako jer je Uefa povela nogomet u dobrom smjeru, dok za Superligu i nisam siguran gdje će nas odvesti. Pustimo sad format natjecanja, postoje tu i elementi koji nisu mjerljivi, poput reakcija navijača diljem Europe. Ljubitelji nogometa poslali su važnu poruku da ne žele elitizaciju nogometa. Svima je jasno da novac pokreće svijet, ali nogomet ne smije postati čisti biznis. Zato će se mnogi ljudi u nogometu boriti i braniti ga od potpune privatizacije", tvrdi Šimić.

No i dalje ostaje pitanje elitizacije Lige prvaka.

"Igrat će se puno više utakmica, bit će to nešto potpuno drugačije nego dosad. Mislim da je to ipak previše. Što se formata natjecanja tiče, Uefa slabijim klubovima i dalje nudi šansu da se natječu. Nogomet u Uefi još ima ljudsko lice. Superliga mi u usporedbi s Uefinom Ligom prvaka izgleda apsurdno. Pričekajmo da vidimo što će se od tih najava ostvariti. Ne vidim kako bi nacionalna prvenstva funkcionirala bez klubova koji su se odvojili. Prestrašno zvuči i najava da će igračima biti zabranjeno nastupanje za reprezentaciju", priča Šimić. 

S obzirom na to da je veliki prijatelj sa Zvonom Bobanom, koji je prije samo par dana postao šef nogometa u Uefi, Šimića smo pitali ima li ta gaža veze s promjenama koje su uslijedile i dovele predsjednika Aleksandera Čeferina u poziciju da se bori za opstanak Lige prvaka.

"Ono što sigurno znam jest da će Uefa u Zvoni dobiti veliko pojačanje. Znamo tko je Zvone i kakvo iskustvo ima. Radio je u Fifi, ali tada interesi svjetske kuće nogometa i Uefe nisu bili isti. Danas su ujedinjeni u borbi protiv Superlige. Čeferinu treba pomoć, a teško da je mogao dobiti bolju desnu ruku od Bobana. Zna se kako Zvone razmišlja, on je čvrstog stajališta da nogomet mora pripadati svima. Zalaže se za puno veću ravnotežu između klubova od ovog što trenutno imamo u Uefi. Ne bježimo od toga da je nogomet biznis, ali raspodjela novca i igrača treba imati puno bolju ravnotežu u europskom nogometu. To je njegov stav i ne vjerujem da će od njega odstupiti. Boban želi da svi klubovi imaju priliku za natjecanje te smatra da im se mora financijski više pomoći", kazao nam je Šimić koji je o odnosu s Bobanom i njegovoj ulozi u nogometu opširnije govorio tijekom gostovanja u Index studiju prošle godine. 

Pročitajte više