Slavljenik De Rossi protiv Hrvatske opet u obrani

Foto: Getty Images/Guliver Image

NOGOMETAŠI talijanske reprezentacije pripremaju se za okršaj s Hrvatskom u nedjelju na San Siru. Atmosfera nije idealna, ozljede su poremetile pripreme Antonija Contea, a mediji ga i dalje opsjedaju pričom o Mariju Balotelliju, koji je glavna tema press konferencija čak i kada nije tamo.

Nakon Chiellinija i drugih, na red je došao Daniele De Rossi. Iskusni veznjak Rome protiv Hrvatske iščekuje stoti nastup, a prije nogometnih tema, i on se morao osvrnuti na nestašnog Balotellija. 

"Nije istina da je bilo ikakvog sukoba s Balotellijem. Ja s njim imam dobar odnos, i kad mu nešto imam za reći, to mu i kažem".

"Ima onih koji unose nemir u svlačionicu, ali Balotelli nije jedan od takvih igrača. On živi svoj život i radi stvari na drugačiji način, ali je po prirodi dobar dečko", dodaje De Rossi.

Hrvatska već upoznala stopera De Rossija

Zbog brojnih izostanaka, posebno u obrani, Conte bi protiv Hrvatske De Rossija mogao staviti na poziciju braniča, što je 31-godišnji veznjak igrao i na Euru 2012 upravo protiv Hrvatske. De Rossi je na tom Euru, zbog ozljede Barzaglija, uskočio kao stoper u obranu s trojicom igrača (3-5-2) i odigrao sjajno, te je izabran u najbolju jedanaestorku Europskog prvenstva. Evo kako je kao stoper odigrao protiv prvaka Španjolske.
 

 
"Nisam zabrinut, spreman sam igrati u bilo kojoj ulozi. Ako sam potreban, mogu igrati stopera, uz malo više slobode".


Na posljednjem Svjetskom prvenstvu u momčadi Cesarea Prandellija igrao je veliku ulogu u veznom redu s visokim postotkom preciznih dodavanja (samo je Pirlo bio nešto bolji). Bez Pirla, Conte se protiv Hrvatske pouzdaje u De Rossija kao jednog od najiskusnijih koji će držati momčad na okupu ako stvari ne krenu prema planu.

"Contea sam oduvijek cijenio. Jedan je od najboljih trenera u Europi. Ponosan sam što me želio dovesti u Juventus, iako ne žalim nimalo što sam ostao u Rimu", kaže De Rossi.

De Rossijevih 100 nastupa za Italiju: "Romagnoli će me nadmašiti"

De Rossi će protiv Hrvatske upisati stoti nastup za Italiju, s kojom je 2006. osvojio svjetski naslov zabivši u finalu protiv Francuske u raspucavanju s bijele točke.

"Finale u Berlinu bilo je nezaboravno. Najveći trenutak moje karijere. Želim osvojiti i Europsko prvenstvo, izbornik isto samo o tome razmišlja", kaže De Rossi i nastavlja:

"Nevjerojatno je doći do 100. nastupa u dresu reprezentacije, velika mi je čast. To je uspjeh koji ću nositi u srcu do kraja karijere. Svoj stoti nastup posvećujem prijatelju Emanueleu Manciniju iz Serije D, sjajnom igraču s kojim sam odrastao u mladoj momčadi Rome".

"Volio bih da me neko od ovih mladih igrača koji dolaze prestigne po tom pitanju. Siguran sam da će Alessio Romagnoli to uspjeti i postati pravi šampion", rekao je De Rossi o svom nasljedniku, 19-godišnjem talentu kojeg je kao tinejdžera, kao i svojedobno Tottija, u prvu momčad Rome uveo legendarni Zdenek Zeman.

De Rossi je u 99 nastupa za Italiju zabio 16 golova, šesti je na vječnoj ljestvici po broju nastupa za "Azzurre". Već godinama glasi za jednog od najkompletnijih veznjaka svijeta. Conte u njemu ima vođu na terenu koji igra od gola do gola, sjajnog udarca i izdržljivosti, no ponekad sklonog agresivnim reakcijama. Mogao je igrati bilo gdje, ali je poput svog mentora Tottija, uporno odbijao lukrativne ponude najvećih klubova kako bi pronosio slavu Rima i "Vučice".

Pročitajte više