Delač s Ancelottijem gledao potop na Wembleyju: Mladim vratarima se u Hrvatskoj ne vjeruje

U RAZGOVORU za Nacional zaprešićki wunderkind Matej Delač govorio je o svojoj mononukleozi, transferu u Chelsea, reprezentaciji i situaciji u HNL-u. Delač je otkrio kako su izgledala ta tri dana u Londonu gdje je napokon postalo jasno kako će Stamford Bridge uskoro postati njegov novi dom.

Priča počinje 9. rujna, kada je Delačevu obitelj u Londonu na aerodromu dočekao vozač FC Chelseaja i odvezao ih do hotela "Millennium" u vlasništvu kluba. Kad se obitelj osvježila i odmorila, vozač ih je odveo na utakmicu Engleska - Hrvatska, koju su gledali iz lože s predstavnicima FC Chelsea i trenerom Carlom Ancelottijem. Drugog dana boravka  obitelj Delač razgledavala je kamp gdje treniraju sve momčadi Chelsea, uslijedilo je razgledavanje stadiona i muzeja FC Chelseaja. Trećeg dana Delač je bio na liječničkom pregledu, a za to vrijeme se pregledavao i finalizirao ugovor, koji je na koncu i potpisan.

O interesu Chelsea...

"Znao sam da je Chelsea zainteresirana za mene, ali nisam se time opterećivao, ali lagao bih kad bih rekao da mi to nije godilo. Uspostavili su kontakt s klubom i najavili da bi me željeli pogledati i vidjeti moje mogućnosti. Nakon šest mjeseci poslali su ponudu koju nisam mogao odbiti, pa iako je bilo još nekoliko zainteresiranih klubova, nisam ni trenutka razmišljao jer Chelsea je velik klub i čast mi je što sam potpisao za takvu momčad. Na kraju je o svemu odlučio tata i kad je on dao odobrenje, sve je dogovoreno između klubova", rekao je Delač.

O mononukleozi...

"Osjećam se dobro i vjerujem da ću se što prije vratiti na nogometne terene. Neću žuriti ni inzistirati na povratku, da ne bi prenaglio, slušat ću savjete liječnika i vjerujem vrlo brzo se vratiti profesionalnom nogometu. Trenutačno ne pijem antibiotike, a za desetak dana imam prvu kontrolu kada ću znati puno više o cijeloj situaciji. Sada samo odmaram i imam poseban režim prehrane, ali nadam se da će sve na kraju biti u najboljem redu. Zdravlje je najvažnije u životu čovjeka i sportaša, a ni mononukleoza me neće spriječiti u mom nogometnom razvoju", istaknuo je mladi vratar.

O budućnosti...

"Vjerujem da ću u Chelseaju napredovati, jer kad dođete na stadion s 32 pomoćna terena, jednostavno osjetite da tu možete uspjeti i samo čekate priliku za dokazivanje. A upravo je to što mene čeka, puno dokazivanja i napredovanja. Mogu još puno napredovati u centaršutu, u postavljanju mogu još puno bolje od ovoga što sada pružam. A kad bih mogao birati, želio bih braniti kao Pepe Reina iz Liverpoola. Sviđa mi se njegov stil i volio bih jednoga dana braniti na njegovoj razini i u tako velikom klubu. A vjerujem da je Chelsea velik klub, baš poput Liverpoola", inzistira hrvatski reprezentativac.

O reprezentaciji...

"Iako se na prvi pogled čini da Hrvatska ima problema s golmanima, mislim da smo na toj poziciji izvrsno pokriveni i da se navijači ne trebaju brinuti. Vedran Runje je dokazao da je trenutačno jedan od najboljih golmana u Europi, a svojim branjenjem u posljednjih nekoliko utakmica pokazao je da je zasluženo na golu hrvatske reprezentacije. Subašić i ja smo tu da uskočimo ako bude potrebno, a vjerujem da ćemo u budućnosti biti važne karike hrvatske reprezentacije", rekao je Matej Delač.

O slaboj formi Intera...

"Iskreno, trenutno mi je najvažnije da prekinemo niz poraza i da napokon počnemo igrati u skladu sa svojim mogućnostima. Iako imamo mladu momčad, vjerujem da imamo kvalitetu da budemo u sredini HNL-a, a u utakmici protiv Dinama pokazali smo da možemo igrati na visokoj razini i protiv najboljih momčadi u Hrvatskoj. Ne bojim se ozljeda i ne štedim se ni na treningu ni na utakmicama, jer ozljede su sastavni dio sporta, a ja sam odgojen da sve što radim radim pošteno i da se prema poslu odnosim odgovorno.", napomenuo je golman Intera.

O situaciji u HNL-u...

"Pa, iskreno, razmišljao sam da bih jednoga dana mogao braniti u Dinamu, ali nisam se time zamarao. U Interu sam imao savršene uvjete za rad, svi su vjerovali u mene i dobio sam priliku da dokažem da zaslužujem braniti u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Teško da bih u Dinamu dobio priliku sa 16 godina, jer to je tako u Hrvatskoj, vjeruje se iskusnim golmanima. Mladi stagniraju, a neki nikada i ne dobiju priliku braniti u svojim klubovima. Danijel Subašić iz Hajduka je primjer da i mladi golman može braniti na vrhunskoj razini, bitno je samo da mu se vjeruje te da cijeli klub stoji iza njega, pa i u trenucima kad mu ne ide najbolje i kad nije u dobroj formi, za kraj je istaknuo Delač.

Pročitajte više