HAJDUK - DINAMO

"Deset godina dirigiraju HNL-om, ukradu nam Kup i tako je Hajduk tu gdje je"

Foto: EPA-EFE/Getty Images

HAJDUK je u proljeće prošle godine imao priliku ući u borbu za naslov i istovremeno uzeti Kup Dinamu. U 31. kolu su trebali pobijediti poljuljane Modre na Poljudu da dođu na dva boda zaostatka, a onda ih je srušio s dva gola Mario Gavranović.

Nekoliko tjedana kasnije u centru Splita napadnuti su Ahmad Said, Hysen Memolla, Hamza Barry, Savvas Gentsoglou i Marko Futacs i tu je, mnogi smatraju, započeo pad Bilih. Pukla je sjajna atmosfera i nije bilo spasa.

Kulminiralo je krajem svibnja u finalu Kupa u Vinkovcima kada je Dinamo pobijedio 1:0 nakon velikih pogrešaka suca Marija Zebeca na račun Hajduka. 

Umjesto s barem jednim trofejem, Splićani su ostali bez ičeg. Što svojom, što tuđom krivicom - takvog je mišljenja i Hrvoje Vejić, nekadašnji kapetan Hajduka.

"Mijenjale su se uprave, nadzorni odbori, uvijek neki izbori i kampanje pa smjene predsjednika, dolasci novih... Sto stvari koje bi odvlačile pažnju s terena i momčad se raspala, što je trajalo. Bilo je dosta čudnih situacija, Kos i Branco odlaze, onda imamo pet, šest stranaca kojima se ne da raditi zato što su oni otišli. To samo po sebi zvuči katastrofa", rekao je u razgovoru za Index Vejić referirajući se na rad bivše uprave Ivana Kosa i tadašnjeg sportskog direktora Marija Branca.

Bivši stoper ističe i dodatnog krivca za strmoglavi pad Bilih nakon silnih peripetija.

"I da nije ovih ljudi što dirigiraju zadnjih deset godina... Ukradu nam Kup i odjednom onda padneš na šesto mjesto."

"Moramo zaboraviti na zaostatak za Dinamom. Očekujem pobjedu Hajduka"

Da ni Vejić nije bio oduševljen nekim potezima bivše uprave Ivana Kosa, saznali smo nakon pitanja je li klub pogriješio što je u ljeto 2016. smijenio Damira Burića i na njegovo mjesto doveo Slovenca Marijana Pušnika.

Upravo je Burić posljednji trener Hajduka koji je srušio Dinamo na Poljudu, bilo je to prije točno tri godine.

"Je, haha, pogreška je. A što da vam kažem? Smijenili smo dobrog trenera da bismo dobili lošeg. Svakom treneru Hajduka dajem podršku, nije im lako, neki budu lošiji, neki bolji."

Dinamo u srijedu stiže u Split i sva je prilika da će Poljud biti sjajno popunjen budući da Hajduk Siniše Oreščanina ovog proljeća postiže dobre rezultate i sada su nadomak plasmana u Europu.

"Očekujem uvijek pobjedu Hajduka iako to nekad i nije najrealnije, mi navijači to tako rezoniramo. Ovaj put, nakon dobrih rezultata i solidnih igara, očekujem pobjedu. U najmanju ruku, da utakmica bude dobra i zanimljiva. Dobro Hajduk izgleda na terenu, momčad se isprofilirala i sigurno da se doma uz podršku navijača moramo postaviti kao favoriti, točnije, kao oni koji žele tri boda. Dinamo bježi 24 boda, međutim, Hajduk se mora postaviti kao da to ne postoji", njegov je recept za slavlje Bilih koji dodatno potpiruje sljedećim:

"Siguran sam da Hajduk može pobijediti ako Dinamo ne bude pravi, vidjeli smo što se događa Realu kad nije takav. Respektiram sve što je Dinamo napravio ove sezone u Europi. Dinamu se ove sezone nije dogodilo da su se raspali u prvenstvu jer su dugo ostali u Europi."

"Zaostajati 25 bodova za Dinamom do Nove godine je jako loše. Oreščanin radi dobar posao, ali..."

No tu je riječ o jednoj utakmici koja bi bila samo manji "slatkiš" navijačima koji su željni - trofeja. Ili barem borbe do kraja za iste.

"Krajnje je vrijeme da se uključimo u borbu za trofeje. Svake godine se Hajduk mora boriti za trofeje i ostati do kraja. Mislim da je trenutačno stanje po kojem zaostajemo 25 bodova do Nove godine jako loše. Što se tiče ostalih stvari, klupske karizme i povijesti, tu Hajduk nije ništa izgubio. Samo se nalazi u jednom trenutku koji nije dobar."

Dinamo, nakon nevjerojatne europske avanture gdje su zaustavljeni od Benfice u osmini finala Europa lige, mora do kraja odraditi domaće obveze.

U prvenstvu bježe drugoplasiranoj Rijeci 17 bodova, Hajduku koji je četvrti čak 24. Dojam je da njihova rezervna momčad može bez problema osvojiti HNL.

"Može se reći da su to nestandardni igrači, ali Bjelica i sam kaže da ima 20 i više igrača kojima vjeruje. Nisam ih baš pratio kako su izgledali, očito imaju roster koji je širok kvalitetom. Hajduk po meni uvijek mora biti najmanje drugi. Dogodila nam se ova godina u kojoj smo dugo bili šesti, no Hajduk sada izgleda dobro i čestitam igračima i treneru Siniši Oreščaninu."

"Svi treneri Hajduka su imali dobre periode, ali nitko krize nije spašavao kao Kek. To je razlika"

A kad je riječ o Hajdukovom treneru koji je u svojih 125 dana na klupi Bilih u 12 utakmica došao do osam pobjeda, dva remija i dva poraza, Vejić ima jasan savjet.

"Moraju biti oprezni da ih ne uhvati euforija. Mi se sporo penjemo i sve je dobro dok ide, a onda brzo padnemo. Svi su imali svoje faze dok sve izgleda dobro, a kada bi došle krize, ne bismo se podignuli. Tu je Matjaž Kek u Rijeci bio vrhunski, iz kriza je izlazio još jači."

U dobrim proljetnim Hajdukovim igrama jedan od najzapaženijih je 19-godišnji lijevi bek Domagoj Bradarić kojeg prate brojni europski klubovi.

Na Poljudu bi ga trebali gledati skauti Barcelone, a Hajduk je ranije odbio ponudu Lillea od šest milijuna eura. Kako to već biva, Bradarić je odmah doveden u kontekst reprezentacije Hrvatske.

"U reprezentaciji trebaju igrati najbolji igrači, Bradarić je dobar i velik potencijal. Ovo što je on odigrao je jako dobro. Ne čudi me interes stranih klubova, a je li njemu prerano za reprezentaciju i je li dovoljna kvaliteta, to će odlučiti izbornik Dalić. Preko novina se nitko nije uvalio u reprezentaciju pa tako neće ni on, ali vjerujem da će brzo u reprezentaciju zbog svojih igara", zaključuje Hrvoje.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više