Dinamo će uskoro moći direktno u Ligu prvaka, a osvajač kupa u kvalifikacije za EL?

Foto: Profimedia

DINAMO je odigrao četiri utakmice grupne faze Lige prvaka. Trenutno je zadnja momčad tablice s četiri boda, ali i dalje ima vrlo realne šanse za prezimljavanje u jednom od dva najkvalitetnija međunarodna europska nogometna natjecanja. Za to će mu trebati pobjeda u barem jednom od preostala dva dvoboja, protiv Milana i Chelseaja.

Plavi su već godinama jedini klub koji značajnije doprinosi hrvatskom nacionalnom koeficijentu, a nekoliko sjajnih europskih sezona dovelo ih je do toga da je trenutno 29. klub Starog kontinenta kada je u pitanju koeficijent ostvaren kroz rezultate u Ligi prvaka i Europa ligi. Sad su stigle sjajne vijesti. Dinamu bi za dvije sezone put do Lige prvaka mogao biti mnogo lakši nego dosad.

Otvara se velika šansa za Dinamo

Naime, od sezone 2024./25. bi trebalo doći do nove podjele kvalifikacijskih uloga. U slučaju da osvajač Lige prvaka osigura ulazak u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva (što je gotovo uvijek slučaj), prazno mjesto neće, kao dosad, ići prvaku 11. države prema koeficijentu.

Umjesto toga, direktni plasman u Ligu prvaka ostvarit će klub s najvećim koeficijentom u takozvanom champions pathu kvalifikacija, u kojem se inače natječu prvaci slabije rangiranih liga koje nemaju direktno mjesto u Ligi prvaka. Dinamo baš tamo godinama igra za ulazak u elitu, a dobra vijest je da će sad dobiti šansu preskočiti kvalifikacije.

Tko su najozbiljniji Dinamovi konkurenti?

Dinamo je godinama među klubovima s najvećim koeficijentom te je time vrlo blizu statusa najboljeg kluba u "champions pathu" koji bi mu donio direktan plasman u Ligu prvaka. Prema trenutnoj ljestvici, ispred njega su samo jedan klub, ukrajinski Šahtar.

S obzirom na fenomenalnu dionicu u Ligi prvaka ove sezone u kojoj još uvijek nema poraz, izvjesno je da će ispred Dinama biti i Club Brugge. Od ostalih klubova koji su Dinamovi rivali u tom pogledu mogu se istaknuti Kopenhagen, Slavia Prag i Basel.

Loša vijest za Dinamo je da će mu se, pri gledanju koeficijenata za sezonu 2024./25. "obrisati" jedna od najplodonosnijih sezona, ona 2018./19. Dinamo je tada imao 14.000 bodova, a bolji je bio samo dvije godine kasnije kad je igrao četvrtfinale Europa lige.

Još jedna promjena

Od ostalih promjena, može se izdvojiti još jedna koja će imati utjecaj na hrvatske klubove, a odnosi se također na sezonu 2024./25. Osvajač hrvatskog kupa će tad kretati od prvog pretkola Europa lige, umjesto od trećeg pretkola Konferencijske lige kao dosad.

To je sjajna vijest jer će osvajač Rabuzinova sunca, u slučaju ispadanja iz Europa lige, imati rezervnu šansu u Konferencijskoj ligi. Podsjetimo, ove sezone je Hajduk, osvajač Kupa, ispao u zadnjem kvalifikacijskom kolu Konferencijske lige od Villarreala.

Pročitajte više