dinamo

Dinamo je odbio 10 milijuna eura za igrača od 29 godina. To govori koliko je jak

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

DINAMO je jutros objavio da Mislav Oršić ostaje u Maksimiru. Vijest koja je oduševila Dinamove navijače stigla je nakon što se danima pričalo o njegovu transferu u Burnley, koji je bio spreman platiti deset milijuna eura. No Dinamo je tu ponudu odbio i tako pokazao svoju snagu.

U današnje vrijeme odbiti petinu godišnjeg proračuna za igrača koji je ušao u 30. godinu djeluje kao potpuno lud potez, osobito za klub koji živi manje-više isključivo od prodaje igrača. Dinamo je u zadnje četiri sezone prodao igrače za ukupno 120 milijuna eura i prodaja Oršića, jednostavno, nije bila nužna.

Propali transferi

Dinamo je ove zime pokušao dovesti Martina Ojedu, ali je taj posao propao. Onda se okrenuo Emreliju iz Legije, ali i to se zakompliciralo. Antonio Mirko Čolak bio je preskup, a njemu je ionako Fenerbahče zanimljiviji od Dinama.

U Maksimiru su očito svjesni da do kraja ovog prijelaznog roka ne mogu dovesti igrača koji bi dostojno zamijenio Oršića. Da je situacija dramatična i da se proračun krpa, Oršić bi sigurno bio prodan i onda problem ne bi predstavljala Burnleyjeva dinamika isplate koja je u početku bila problem.

Nakon što je Osijeku uzeo Petra Bočkaja, Dinamo je ovim potezom još jednom pokazao konkurentima koliko je jak. Možete li zamisliti da Rijeka, Osijek ili Hajduk odbiju deset milijuna eura za 29-godišnjaka? Nema šanse. Nakon što je na nove igrače u zadnjih godinu i pol dana potrošio 20 milijuna eura, Dinamo je mrtav-hladan napravio upravo to.

U Maksimiru je u zadnjih godinu dana bilo dosta ishitrenih prodaja. Na ljeto su otišli Gavranović, Majer i Jakić a da ni za jednog od njih nije dovedena adekvatna zamjena. Kako to obično biva, igrači koji su umjesto njih trebali uskočiti su se ozlijedili i Damir Krznar našao se u situaciji da mora izmišljati pozicije igračima.

Ponovio bi istu pogrešku

Da je prodao Oršića u ovom prijelaznom roku, Dinamo bi ponovio istu pogrešku, i to u momentu u kojem je jasno da će borba za naslov prvaka biti teža nego ikad. Ako Andrić ode, što je sve izvjesnije, Dinamo bi ostao sa samo Jurićem i Petkovićem kao jedinim opcijama u napadu. Jurić se još nije nametnuo, a Petković je postao igrač za kojeg ne znaš u kakvom raspoloženju će doći na utakmicu.

Uprava je očito zaključila da tih deset milijuna eura nije od presudne važnosti za financijsko preživljavanje kluba, dok bi Oršićev odlazak ozbiljno poljuljao šanse za naslov prvaka koji vodi u Europu, od koje Dinamo godišnje zaradi između 15 i 20 milijuna eura. Da je imao riješen transfer za njegovu zamjenu, Dinamo bi Oršića prodao.

Ne treba zanemariti ni PR segment čitave priče. Navijači Oršića doživljavaju kao svojeg, dečka iz kvarta, koji je uz Ademija postao simbol ovog Dinama. U klubu su svjesni da bi njegovom prodajom u ovom trenutku u prvenstvu razljutili navijače, koje silom žele vratiti na Maksimir, i kad se sve zbroji i oduzme, najbolje rješenje bilo je ostaviti Oršića i njegovu vrijednost nagraditi boljim ugovorom.

Pročitajte više