Dinamo je u poziciji koju je mogao sanjati. Ne smije je upropastiti

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

POBJEDOM protiv Varaždina 2:1 u zaostaloj utakmici 5. kola SuperSport HNL-a Dinamo je jučer stigao na dva boda zaostatka za vodećom Rijekom. Uoči zadnjih šest kola momčad Sergeja Jakirovića dovela se u poziciju da odlučuje sama o sebi, baš kao i Rijeka. Matematika je jasna - ne prospe li nitko bodove u ostalim utakmicama, derbi na Rujevici odlučivat će o naslovu prvaka.

O takvoj su situaciji u Maksimiru jesenas mogli samo sanjati. Dinamo je u jednom trenutku prvog dijela sezone za prvim mjestom zaostajao 12 bodova i iako je imao dosta neodigranih utakmica, bio je u ogromnoj krizi, rezultatskoj i igračkoj. Na zimsku pauzu otišao je sa sedam bodova minusa u odnosu na tada vodeći Hajduk, koji je imao i dvije utakmice više.

Malo tko je vjerovao

Odgođena utakmica s Lokomotivom, koja se igrala uoči nastavka prvenstva, trebala je biti zamašnjak Dinamove borbe za naslov. No Lokomotiva je pregazila Dinamo na Maksimiru i šanse Jakirovićeve momčadi drastično su pale.

Bilo je jasno da će Dinamo, osim što će morati konačno proigrati, do kraja sezone vjerojatno morati dobiti sve derbije s izravnim konkurentima kako bi si barem kupio šansu. Visila je i trenerova pozicija, zazivala se njegova smjena, ali je Uprava stala iza njega jer nije željela trećeg trenera u jednoj sezoni, ali i zato što nije imala koga dovesti.

Izvor: SofaScore

To se pokazalo dobrim potezom jer je Jakirović nakon debakla protiv Lokomotive uspio podići momčad. Da nije bilo neobjašnjivog poraza od PAOK-a, Dinamo bi u sljedećih 18 utakmica manje-više bio savršen. U prvenstvu je remizirao tek s Lokomotivom i Osijekom, a sve ostale utakmice je dobio.

Posebno dobar bio je u spomenutim derbijima s izravnim konkurentima. Krajem veljače na Maksimiru je pobijedio Rijeku 1:0 golom iz penala u 95. minuti, da bi u razmaku od pet dana dvaput slavio na Poljudu, ugasio Hajdukovu sezonu i krenuo u ozbiljan lov na Rijeku.

Jakirović iznenadio promjenom sustava

Jakirović je dugo robovao svojoj i Dinamovoj navici da igra s jednim napadačem, no u utakmici SuperSport Kupa na Poljudu sve je iznenadio stavljanjem Petkovića i Kulenovića u momčad. Dinamo je u toj utakmici igrom pregazio Hajduk, koji je samo ozlijeđeni Lučić spasio od rezultatskog debakla, a dobri nastupi nastavili su se protiv Istre, Gorice i Varaždina.

Dogode se Dinamu i dalje crne rupe, poput one u jučerašnjoj utakmici s Varaždinom. Dinamo je vodio 2:0, imao igrača više, a onda primio glup gol i ni iz čega ušao u nervozu do kraja utakmice. Dobra vijest za Jakirovića je da je u zadnjih pet utakmica njegova momčad bila sama sebi najveći problem, dok mu protivnik nije mogao ništa.

Pitat će se mnogi zašto se Jakirović ranije nije odlučio za taj sustav, ali trebalo je imati hrabrosti napraviti takvu promjenu u ključnom dijelu sezone. Od prelaska na igru s dva napadača Dinamo stvara puno više prilika, a iako ih dosta promašuje, lakše dolazi do pobjeda.

Dinamova rak-rana ove sezone bila je igra u gostima, ali i to se popravilo u zadnje vrijeme. Evidentno je da Dinamo diže formu u savršeno vrijeme, ali i da će je morati održati do samog kraja jer Rijeka ne izgleda kao da će posustati.

Dan D je 5. svibnja

Dinamo nema pravo na krivi korak do kraja prvenstva. Neće ga imati ni 5. svibnja na Rujevici, na kojoj će mu, kako trenutačno stvari stoje, igrati samo pobjeda. Puno se pisalo o Dinamovom pobjedničkom mentalitetu, zbog čega je prema kladionicama trenutačno favorit za osvajanje naslova.

Izvor: SofaScore

Ozbiljne šampionske ambicije pokazuje već više od mjesec dana, a morat će to nastaviti činiti i u nedjelju protiv Lokomotive, koju je ove sezone dobio samo jednom, i to preokretom u sudačkoj nadoknadi. Poslije toga čeka ga gostovanje kod Varaždina pa Rujevica, nakon čega će sve biti jasno. 

Naslov prvaka puno bi više donio Dinamu nego Rijeci. Ovisno o ishodima drugih liga, Dinamo bi mogao biti jako blizu Lige prvaka i 40-ak milijuna eura, koje bi mu ona mogla donijeti. Svojim zaslugama doveo se u poziciju da je to mjesec dana prije kraja sezone realnost. U prilici je koju ne smije propustiti.

Pročitajte više