Dinamo napokon pobijedio na Maksimiru

MODRI su pobjedom od 3:2 u uzvratu drugog pretkola Lige prvaka protiv Domžala potvrdili prolazak dalje i ogled s ukrajinskim Šahtarom. Dinamo je tako srušio "europsko prokletstvo Maksimira" i pobijedio na svom stadionu prvi put nakon godinu dana.

> Hrgović: Pogodak mi jako puno znači, ali najbitnije je da je momčad pobijedila

> Tijek susreta

Na Maksimiru se okupilo oko sedam tisuća gledatelja koji su došli pogledati utakmicu koja je već i prije početka bila okarakterizirana kao dobivena jer je Dinamo sve dvojbe razriješio u prvom susretu kada je slavio s 3:0.

BBB-i su pomalo iznenađujuće poštedili Mirka Hrgovića uvreda na početku susreta, a navijači Domžala koji su pristigli s dva autobusa su se smjestili na zapadnoj tribini te mirno promatrali utakmicu.

Dinamo je žustro otvorio utakmicu, pritisnuo goste na njihovoj polovici.

Ipak, prvu veliku priliku su imale Domžale u jedanaestoj minuti kada je iz blizine s par metara, doduše iskosa, pucao Kirm, ali je Kelava odlično reagirao i sačuvao mrežu modrih.

Sammir dobar u prvom dijelu

Dinamo je nakon toga krenuo još ofenzivnije, većinom su u akcijama bili Mikić i Etto na desnoj strani, a to se ubrzo i isplatilo.
 
U 17. minuti Mirko Hrgović je izvodio slobodni udarac s desne strane, te se lopta nakon jednog odbijanca dokoprcala do Igora Bišćana koji je lako matirao vratara gostiju Nemeca pogodivši desni donji kut.

Nepunih dvije minute kasnije i Sammir se našao u dobroj poziciji, no njegov je udarac bez problema obranio slovenski vratar. Sammir je odlično iskoristio povjerenje trenera Branka Ivankovića. Bio je razigran i stvarao je puno problema slovenskim igračima u prvom poluvremenu.

Domžale vrlo opasne u prvom poluvremenu

Kada se gotovo nitko nije nadao, Domžale su došle do izjednačenja. U 30. minuti jednu Kirmovu odličnu povratnu loptu topovski je u mrežu pospremio Brezič koji je bio brži od dinamovih obrambenih igrača.

Gostima kao da je izjednačujući pogodak dao vjetra u leđa, počeli su još više napadati dok se Dinamo povukao u svoju polovicu. Dobro su kombinirali i djelovali pokretljivije na terenu od Dinamovaca. Tražili su i kazneni udarac u 36. minuti nakon jednog sumnjivog povlačenja.

Imali su još jednu dobru prigodu u 38. minuti, ali Kelava je odlično i ovaj puta reagirao.

BBB-i su se opet poigrali s Dinamovom sudbinom u 40. minuti kada je jedna baklja završila iza gola Nemeca. BBB-i su tada poručili svima "Ruže su crvene, baklje su skrivene".

Do kraja poluvremena nije se ništa posebno događalo te se na poluvrijeme otišlo s neriješenim rezultatom.

Hrgovićev prvijenac na početku drugog poluvremena

Na početku nastavka Ivanković je odmah izvadio Balabana koji čini se, ima sve manje kredita za igranje u prvoj momčadi. Pomalo je iznenađujuć bio odabir Ante Tomića koji je umjesto njega ušao.

Vrdoljak je odmah na otvaranju mogao i bolje odreagirati kada je dobio povratnu loptu na petnaestak metara od gola, no njegov je udarac otišao daleko od cilja.

I onda se dogodilo. U 50 minuti je Mirko Hrgović izveo slobodan udarac s 20ak metara od gola kada je napravljen prekršaj na Badelju. Lopta je išla oštro i od vratnice završila u mreži slovenskog vratara. Maksimirski stadion podario je Hrgoviću ovacije, osim naravno, upornog sjevera.

Dinamo je nastavio angažirano i nakon vodstva. Čini se da je Branko Ivanković puno toga rekao svojim igračima u svlačionici te da nije bio zadovoljan prezentacijom u prvom dijelu, u kojem su Domžale opasno priprijetile u nekoliko navrata.

U 58. minuti Badelj je odličnom loptom proigrao Mikića koji prolazi po desnoj strani, odlično vraća na drugu stranu, no Tomić iz čiste "šah-mat" pozicije puca pored gola.

Badelj je opet odigrao dobru utakmicu, pametnim je proigravanjima pronalazio slobodne igrače, najviše Mikića dok je ovaj bio u igri. U 65. minuti Mikića je zamijenio Guela.

U 73. minuti je debitirao mladi Lovren, koji je ušao umjesto Igora Bišćana, strijelca prvog pogotka za Modre.

Nekako je s izlaskom Mikića tempo igre malo pao, a Slovenci su došli do izjednačenja u 81. minuti. Pogodak je postigao Zec. Ipak, Drpić je Dinamo opet doveo u vodstvo u 83. minuti. Nakon kornera bio je najviši u skoku i zakucao loptu u kut.

Imao je Sammir još jednu dobru priliku u trećoj minuti sudačke nadoknade, ali je njegov udarac otišao tik pored lijeve vratnice.

Dinamo je rutinski odradio uzvratnu utakmicu drugog pretkola te na kraju slavio. Sada se sve okreće prema Šahtaru i dvoboju trećeg pretkola za tjedan dana u Ukrajini. Srnina ekipa je velik favorit, no favoriti ne pobjeđuju uvijek. Vidjet ćemo koliko mogu Ivankovićevi momci protiv jedne takve momčadi.

M.Š.
Foto: L.T.

Pročitajte više