dinamo u europi

Dinamo opterećen uoči uzvrata s Plzenom: Nikad u povijesti nije nadoknadio 1:2

Foto: Pixsell

DINAMO je u četvrtak u prvom srazu šesnaestine finala Europa lige izgubio na gostovanju protiv Viktorije Plzen (1:2). 

Uoči uzvratnog ogleda 21. veljače na Maksimiru (18:55), Dinamo je pod opterećenjem jer nikada u europskoj povijesti nije nadoknadio 1:2 nakon prve utakmice.

To je pokušavao i kao domaćin, i kao gost. Nije uspijevao. Gubio je na Maksimiru i protiv Valencije 1963., i protiv Auxerrea 2006. godine. U uzvratnom meču zaostatak nije nadoknadio ni protiv Newcastlea 1997., ni protiv Werdera 2007. godine. 

Dinamo je bolje europske uzvratne rezultate ostvarivao kada bi prvu utakmicu igrao na gostovanjima. 

Izuzev sinoćnjeg ogleda s Viktorijom Plzen, s prolaznošću 63 posto, u 62 uzvratne utakmice ubilježio je 39 plasmana u daljnju fazu bilo kojeg europskog natjecanja. Eliminiran je bio u 23 utakmice.

Pobjeda u gostima u prvom okršaju najčešće bi za Dinamo predstavljala ukupnu pobjedu. Međutim, protiv Auxerrea (1989.), Steaue (1993.) i Aalborga (2014.) na Maksimiru nije sačuvao početnu prednost. 

Kada je prvu utakmicu igrao na Maksimiru, Dinamo je u uglavnom u uzvratima bio lošiji. S prolaznošću 58 posto, prolazio je u 29 navrata i ispadao 21 put.

Prema sadašnjim bilancama, Dinamo statistički može gajiti nadu u plasman u osminu finala Europa lige. Međutim, također statistički, može se bojati činjenice da nikada u povijesti nije uspio preokrenuti rezultat od 1:2.

Pročitajte više