NBA

Dončić je dodao najvećem Europljaninu: Slijedio je trenutak za NBA povijest

Foto: Gulliver / Getty Images

DIRK NOWITZKI na samom kraju impresivne karijere ostvario je novi u nizu podviga.

Legenda njemačke, europske i svjetske košarke te NBA velikan u 40. godini s brojem 41 igra za Dallas Maverickse rekordnu, 21. sezonu za isti klub u najjačoj ligi svijeta. 

Nowitzkom je to ujedno posljednja sezona u karijeri tijekom koje je 2011. sam odveo Maverickse do NBA naslova i bio MVP finala, četiri godine ranije bio je najkorisniji igrač lige i ukupno 14 puta All-Star.

Meč protiv New Orleansa u Dallasu su nestrpljivo čekali jer je, s deset koševa koje je dva dana ranije postigao u pobjedi nad Clevelandom (121:116), Nowitzki došao na samo četiri poena od šestog mjesta ljestvice najboljih strijelaca NBA lige svih vremena. Tamo se nalazio veliki Wilt Chamberlain.

Sve do 3.26 minuta prve četvrtine meča Mavericksa i Pelicansa, kada je Dončić dodao Nowiztkom, a najbolji europski košarkaš svih vremena zabio za euforiju u dvorani. Navijači u Dallasu ovaj koš slavili su kao pobjedu u finalu jer je Nowitzki njima poput božanstva. Video povijesnog poentiranja pogledajte ovdje

Ovim poentiranjem preskočio je Chamberlaina. Ispred njega su na vječnoj ljestvici najboljih NBA strijelaca tek Kareem Abdul Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, LeBron James i Michaelo Jordan.

Nowitzki je do kraja meča postigao osam koševa za ukupno 31,424 poena u NBA karijeri. 

Zbog ozljede gležnja propustio je prvih 26 utakmica posljednje sezone karijere, tijekom koje postiže šest koševa po utakmici, što je 15 manje od ukupnog prosjeka. 

Pročitajte više