Doping nije problem samo vrhunskih sportaša

HRVATSKA, kao i ostale zemlje Vijeća Europe, mora do početka Zimskih olimpijskih igara 2006. godine u Torinu potpuno uskladiti svoje propise o zaštiti od dopinga u športu, rečeno je danas na konferenciji za tiska u prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nakon posjete monitoring grupe za antidping u športu pri Vijeću Europe.

Hrvatska je, naime, još 1993. godine potpisala Konvenciju o antidopingu u športu, ali po riječima doktora Ivan Fattorinija u našoj zemlji ne postoji još nikakve zakonske odredbe koje bi regulirale to područje. Po njegovim riječima ovdje se ne radi samo o kontroli vrhunskih športaša, jer su oni samo "vrh ledene sante", a "naša je zadaća da pokušamo zaštititi i mlade ljude koji sada bez većih problema mogu nabaviti anabolička sredstava u fitnes centrima ili srednjoškolskim dvorištima", rekao je Fattorini, napominjući da će oni posljedice po svoje zdravlje osjetiti tek za deset ili dvadeset godina.

Po riječima voditelja Monitorning skupine Mesuta Ozyavuza Hrvatska bi svoje usaglašavanje s antidopinškom konvencijom Vijeća Europe trebala provesti u tri faze, od koje bi prvu trebala obaviti do kraja 2003. godine. Druga bi trebala biti završena do početka OI u Ateni 2004., a posljednja, u kojoj bi svi propisi i zakonski akti trebali biti potpuno usklađeni s Konvencijom Vijeća Europe, mora biti u Saboru usvojena do veljače 2006. godine, odnosno prije početka ZOI u Torinu.

Tijekom trodnevnog posjeta Hrvatskoj članovi Monitoring skupine, koju sačinjavaju vrhunski stručnjaci iz Portugala, Slovenije, Turske i Kanade, razgovarali su u Ministarstvu prosvjete i športa, Hrvatskom olimpijskom odboru, Odobru za obitelj mladež i sport, predstavnicima Sabora, Ministarstvom unutrašnjih poslova, te Hrvatskim nogometnim savezom. Po riječima doktora hrvatske nogometne vrste Zorana Bahtijarevića svrha tih sastanaka je pomoći našim institucijama da se što prije donesu odgovarajuće zakonska riješenja za tu važnu problematiku.

Po mišljenju čelnika HOO-a pitanja reguliranja ove materije mogla bi se još unijeti u zakon o športu, koji je pred trećim čitanjem ili donijeti posebni zakon koji bi regulirao ova pitanja.

U Hrvatskoj još ne postoji tijelo ili institucija koja bi se bavila isključivo ovom problematikom, a članovi monitoring skupine Vijeća Europe uvjereni su da će njhova posjeta našoj zemlji ubrzati osnivanje Akademije za borbu protiv dopinga ili Nacionalnog odbora koji bi djelovao pri nekom od već postojećih institucija.

(Hina) ad ad

Pročitajte više