reprezentacija na euru

Došao u Hajduk za nula kuna, imao je samo jedan video. Sad Hrvatska bez njega ne može

Foto: Hina, Baza Eva, Miro Gabela / hajduk.hr

PRIJE šest godina Josip Juranović igrao je poluamaterski nogomet u kvartovskom trećeligašu Dubrava Tim Kabel. I bio je jako dobar, govorili su jedan od najboljih u Trećoj ligi Zapad. Na jednom turniru primijetio ga je Goran Vučević, Hajdukov all rounder, sportski direktor, skaut, računovođa i po potrebi trener prve momčadi. 

"U to vrijeme Hajduk je bio bez novca i morali smo gledati igrače za nula kuna. Kad sam vidio Juranovića, tu mi je nešto bilo čudno, nisam razumio kako ga već netko nije uzeo. Bio je totalno drugačiji od drugih i jako me se dojmio", prisjeća se za Index Vučević koji će ga prvi put uvesti na teren u prvoj HNL u derbiju s Rijekom na Poljudu.

Juranović je nakon utakmice kazao da je ostvario san, ali njegova priča tek je tada počela. U Hajduku će u idućih pet godina postati kapetan kluba i Hajdučko srce, napravit će transfer u Legiju iz Poljske, debitirati za reprezentaciju i postati član udarne postave viceprvaka svijeta, u njihovom najtežem trenutku, u utakmici generacije preksinoć protiv Škotske na Hampden parku.

Bila je to najvažnija večer u karijeri 25-godišnjeg Zagrepčanina u kojoj je ušao na desni bok umjesto umornog Šime Vrsaljka i pokazao koliko reprezentaciji znači kad ima raspoložene i spremne bekove. Zlatko Dalić poslao je Juranovića da drži stranu tamo gdje je najveća opasnost.

Jednim potezom pokazao da zna. Juranović je pun Dalićev pogodak 

Tako je Vrsaljko konačno dobio konkurenciju na desnom beku u reprezentaciji koja je na toj poziciji ostala praktički bez rješenja. Trebali bismo prevrtjeti slike iz daleke povijesti da bismo ustanovili kako to hrvatska reprezentacija, koja cijelo desetljeće traži lijevog beka, danas nema zamjenu na desnom dok Vrsaljko, načet još u epskom pohodu do ruskog finala, na Euru tri godine kasnije jedva stoji na nogama. Trebali bismo otići toliko daleko i podsjetiti koliko dugo je Darijo Srna bio preplaćen na mjesto desnog beka i kakva je bila strategija nakon što je Vrsaljko čisto iz bioloških razloga upao u reprezentaciju umjesto kapetana. Jer strategija je došla na naplatu, a posljedice su, baš kao i igra Vrsaljka na ovom turniru, izgledale vrlo zabrinjavajuće. To se promijenilo jer je Dalić na treningu doživio odličnu formu Juranovića i poslao ga da čuva najopasnijeg Škota, kapetana Andrewa Robertsona. 

"Juranović je Dalićev pun pogodak i ja mu čestitam. Kad sam vidio onaj jedan centaršut, kad je u šesnaestercu imao Petkovića na kojeg se objesio protivnički stoper, a na drugoj stativi Perišića koji uz sebe ima manjeg igrača, on je gađao Perišića i to nije slučajno, to je potez igrača koji zna. Iako je Šime senator, ne bi bilo pošteno kad bi Dalić sada izvadio Juranovića iz prve postave. Zaslužio je još jednu priliku", objasnio je Indexov stručni Euro komentator Goran Vlaović.

U Hajduku igrao besplatno i što god treba. Vučević: Bio je igrač za nula kuna, imao je jedan video 

Zanimljivo, 18-godišnji Juranović u Hajduk je došao s etiketom ofenzivnog veznjaka, ali je na Poljudu zbog više sile prekomandiran na beka, a igrao je gotovo sve pozicije, od stopera do napadača. No ono što je u njegovoj igri ključno i zbog čega je u zadnje dvije sezone postao nezamjenjiv - on je igrač koji u zadnjim sekundama ide u šprint. Vučević ga se sjeća i kao iznimno skromnog mladića koji je tiho došao u Hajduk iz Zagreba i bez ikakvih prohtjeva krenuo od stipendije. Hajduk nije mogao platiti Dubravi ni odštetu od 50 tisuća eura, čekali su i doveli ga besplatno.

"Znate, niste vi njega imali baš gdje gledati, imao je taj jedan video svojih poteza kad smo ga našli. Hajduk je bio u teškoj situaciji, a Juranović nije imao nikakvih posebnih zahtjeva i to je pohvalno, tada je to značilo za klub. Sjećam se da je imao jako mala primanja i dijelio je stanarinu s Tomom Bašićem. Ostali su najbolji prijatelji i danas, oni su nerazdvojni", priča za Index Vučević i dodaje:

"Bila je milina raditi s njim, iako je dečko iz Dubrave, postao je pravi hajdukovac, što se kaže, i sigurno mu nije uvijek bilo lako. Radi u tišini i to ga je dovelo iz trećeligaša u drugu momčad Hajduka pa do transfera u Poljsku i početne postave u reprezentaciji"

Juranović je nastup protiv Škotske posvetio ocu Miroslavu koji je preminuo 2018. godine. Isto je napravio i kad je prvi put u karijeri zaigrao kao kapetan Hajduka i kad je zabio krasan pogodak Gorici na Poljudu. Nosio je ispod dresa majicu s očevom slikom.

"Obitelj je uvijek bila uz mene i to mi je značilo puno. S njima sam razgovarao i odlučio otići na Poljud. Iskreno, nisu me baš puno zezali u Dubravi, kod nas u momčadi bilo je više hajdukovaca i žicali su me dresove. Svi smo kao djeca sanjali Barcelonu i Real, ali ja igram u najvećem hrvatskom klubu i ispunila mi se želja. Sve je moguće u životu kad se radi naporno", rekao je Juranović. 

Pričao je da je kao mali stalno gledao stotinjak videa Darija Srne i Danijela Alvesa. Ono što rade i njihovi idealni centaršutevi bili su mu najveći izazov.

Ovacije za fair play 

Juranovićeva karijera u HNL-u ostat će upamćena po mnogobrojnim detaljima, ali posebno pamtimo jedan iz derbija s Rijekom (1:1) u kolovozu 2018 godine na Rujevici. Hajduk je od poraza golom spasio Mijo Caktaš, ali za potez utakmice pobrinuo se Juranović. 

Kod živog rezultata Hajduk je dobio slobodnjak u izglednoj prilici za gol. Loptu je u ruke uzeo Juranović i napucao ju je u gol-aut, daleko od vrata Rijeke. Napravio je to jer je smatrao da je sudac pogriješio i da Hajduk nije trebao dobiti prekršaj.

U prvi tren nikome nije bilo jasno što Juranović radi, a potom se prolomio pljesak cijele Rujevice. 

Juranović je prije napucavanja lopte otišao do trenera Željka Kopića i pitao ga može li to napraviti. Bila je to njegova ideja. 

"Rekao mi je da mu se učinilo da je taj duel bio drukčiji od onoga što je dosuđeno i reagirao je onako kako moj igrač, tj. kako igrač Hajduka i treba reagirati. To je duh u kojem trebamo odgajati nogometaše", rekao je Kopić u momentu koji i danas pamti.

"Mi možemo biti veliki konkurenti, ali te stvari vraćaju vjeru u nogomet'', rekao je nakon utakmice tadašnji trener Rijeke. legendarni Matjaž Kek.

U jednoj od posljednjih utakmica za Hajduk, bolnom porazu od Rijeke na Poljudu 3:2, Juranović je ostao jedini hajdukovac na terenu koji je pojedinačno čestitao i rukovao se protivničkim igračima. Potpisao je za Legiju u ljeto pošle godine, a Hajduk je dobio 700 tisuća eura i 10 posto iznosa od budućeg transfera. 

Pročitajte više