EURO 2012: Ukrajina i Poljska totalni autsajderi ili favoriti?

UKUPNO stotinu milijuna stanovnika (uključujući dijasporu), dakle veliko tržište; nekadašnje komunističke zemlje, razvoj nogometa u istočnoj Europi; 80-postotno podržavanje kandidature u obje zemlje, svesrdna podrška javnosti i političara te na kraju odličan start u kvalifikacijama za EURO 2008.

Sve su to razlozi zašto bi ove dvije zemlje, naravno iz njihove perspektive, trebale dobiti domaćinstvo Europskog prvenstva 2012. godine, u što su predstavnici ovih zemalja sigurni.

Adam Olkowicz, glavni odgovorni za poljski dio, ukrajinsko - poljske kandidature uvjeren je kako im domaćinstvo ne može izmaći. "Ovo bi bio treći put da je Italija, što je po mom mišljenju ipak previše, ukoliko se želi osigurati nemilosrdna rotacija zemalja i koje organiziraju velika natjecanja" - reći će Olkowicz.

Iako naravno postoje problemi i skandali u ovim zemljama, ističe se kako su oni uvelike manji nego na apeninskom poluotoku, dok se hrvatsko - mađarske kandidature nitko ni ne spominje. Smatraju li našu kandidaturu fantastičnom ili ne žele trošiti riječi na totalne autsajdere nije poznato, no za mnoge je upravo kandidatura Ukrajine i Poljske na najklimavijim nogama.

Koliko su zapravo spomenuti uložili u ovu tematiku postaje jasno kada se arhivira informacija da će ukrajinsko - poljsku delegaciju na izboru u Cardiffu predstavljati izbornik Poljske, Nizozemac Leo Beenhakker, ukrajinski izbornik Oleg Blokhin i napadač Chelseae Andriy Ševčenko.

V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više