Evo kako je Boris Becker izgubio sav novac koji je imao

Foto: Getty Images/Guliver Image

NAKON što je prošlog mjeseca engleski sud službeno proglasio bankrot Borisa Beckera, njemački list Spiegel otkrio je kako je najbolji njemački tenisač svih vremena ostao bez centa u džepu.

Becker je, piše Spiegel, svih 100 milijuna eura koliko je imao investirao u naftne kompanije u Nigeriji koje su propale. Nijemac je navodno investirao sve što je imao u sumnjivi biznis, a na sudu je pao zbog nekoliko milijuna eura duga jednoj londonskoj banci.

"Gospodin Becker nije baš najspretnija osoba kad je riječ o financijama", rekao je na sudu njegov odvjetnik John Briggs.

Trostruki osvajač Wimbledona u karijeri je zaradio oko 63 milijuna dolara od turnira i sponzorskih ugovora, a ostatak kroz televizijske angažmane i rijetke poslovne uspjehe. Uz debakl s nigerijskim naftnim kompanijama, konačni udarac Becker je primio zbog duga spomenutoj banci. Becker se pravdao da će prodajom kuće na Mallorci uspjeti vratiti dug tvrtki Arbuthnot Latham & Co. Za to je tražio mjesec dana odgode, ali sutkinja nije smatrala da postoje ikakve garancije da će vratiti dug u tom roku.

Beckerov život krenuo je nizbrdo i 1999. godine, kad je zaglavio s ruskom manekenkom i u zahodu londonskog restorana joj napravio dijete. Dvije godine kasnije supruga Barbara tražila je i dobila razvod kojim joj je, u izravnom televizijskom prijenosu, pripalo 25 milijuna dolara, stan u Miamiju i skrbništvo nad djecom. Uz 30.000 eura mjesečne alimentacije do njihove punoljetnosti.

Za vrat mu je godinu dana kasnije sjela i njemačka porezna uprava kojoj je ostao dužan dva milijuna eura, zbog čega je umalo završio i u zatvoru. Nikako Boris nije uspijevao doći na zelenu granu. Otvarao je Mercedesova zastupništva, igrao poker, pokrenuo je sportski portal, proizvodio organsku hranu - sve bezuspješno. Vrhunac kraha stigao je 2011. godine kad su mu propali planovi za poslovni toranj u Dubaiju u koji je već investirao ozbiljan novac.

Do zime prošle godine bio je trener Novaka Đokovića s kojim se razišao zbog neslaganja o načinu rada. Prije pet godina nije uspio isplatiti tvrtke koje su mu uređivale spomenutu vilu na Mallorci i sud mu je oduzeo nekretninu. Nekako ju je uspio vratiti i ona mu je zapravo sve što mu je ostalo od golemog bogatstva.

Pročitajte više