hnl europa

Evo koliko je Dinamo zaradio europskim bodom

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

DINAMO je u petom kolu skupine Europa lige s Genkom igrao 1:1. Tako je osigurao proljeće u Europi, ali i sjajnu zaradu.

UEFA svaki osvojeni bod u skupini Europa lige premira s po 210 tisuća eura, pa je tako Dinamo trijumfom nad Austrijancima zaradio upravo toliko ili oko 1.65 milijuna kuna. Ukupno do sada ima sedam bodova, što je preračunato u čvrstu valutu 1.47 milijuna eura.

Međutim, hrvatski prvak je i bez ijednog osvojenog boda u skupini Europa lige odlično zaradio zato što je nositelj. Visoki koeficijent mu je donio veliku osnovnu zaradu, ukupno višu od 12 milijuna eura.

Naime, Dinamo je zbog ispadanja u play-offu Lige prvaka dobio 5 milijuna eura, dok će zbog plasmana u skupinu Europa lige na njegov račun stići dodatnih 3.6 milijuna eura. 

Dinamo je i bez ijednog boda osigurao više od 12 milijuna eura

No tu ne staje sva zarada. UEFA ima i dodatne premije za klubove koji izbore skupine europskih natjecanja. Njih distribuira ovisno o klupskom mjestu na ljestvici najbolje rangiranih prema UEFA-inom desetogodišnjem koeficijentu. Najslabije rangirana momčad Europa lige dobit će tako dodatne 132 tisuće eura, a najbolja 32 puta veći iznos (4.224 milijuna eura).

Pošto je Dinamo prema koeficijentu četvrti najbolji klub Europa lige, dobiva dodatnih oko 3.7 milijuna eura, odnosno 28 ili 29 puta veći iznos od najslabije rangirane momčadi. 

Dinamo je tako i prije bodova u skupini osigurao više od 12 milijuna eura zarade samo plasmanom u Europa ligu, a ovdje se ne računa novac koji će zaraditi od televizijskih prava. S današnjih 210 tisuća eura sada je prebacio 14 milijuna eura zarade od Europe ove sezone. 

Dinamo je ulovio proljeće u Europi i milijune u blagajni

Dinamo u skupini ima još jednu utakmicu, kod pobjednika skupine West Hama i jednu priliku da u grupnoj fazi osvoji bodove, pri čemu svaki, dakle, vrijedi po 210 tisuća eura. 

Dinamo će bez obzira na rezultat s gostovanja u Londonu proći skupinu kao najmanje treći i otići u doigravanje za nokaut fazu Konferencijske lige.

Međutim, može i do drugog mjesta ako u posljednjem kolu osvoji barem bod protiv West Hama ili da Genk na svom terenu ne pobijedi posljednjeplasirani Rapid.

Dinamu bi se jako isplatilo da zadrži drugo mjesto skupine ne samo sa sportskog nego i financijskog aspekta. Svaki klub koji grupu završi na toj poziciji od UEFA-e dobiva bonus od 550 tisuća eura. Svaki klub koji osigura nokaut fazu dobiva još po 500 tisuća eura. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više