Evo zašto DORH istražuje Modrića: Pogledajte još jednom sporni iskaz

Foto: Luka Šangulin/Index

LUKA MODRIĆ vrlo brzo bi mogao požaliti zbog iskaza koji je nekidan dao pred Županijskim sudom u Osijeku. Naime, za razliku od njegovog svjedočenja pred USKOK-om, novi iskaz ide u prilog okrivljenicima (Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović, te Milan Pernar) za pronevjeru novca iz Dinama i državne blagajne. Zbog toga, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku objavilo je kako je otvorilo istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi prilikom davanja iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona/11. (19. 6. 2017.)

Najsporniji detalj novog iskaza jest datum dogovora podjele novaca nakon transfera u Tottenham. Podsjećamo – jedna od točaka optužnice je ona koja se tiče transfera Modrića u Tottenham, a za koji postoji sumnja kako se novac od transfera dijelio između Modrića i obitelji Mamić na temelju nelegalnog, odnosno antidatiranog aneksa ugovora. Naime, Modrić je pri svjedočenju u USKOK-u potvrdio kako nije imao nikakva potraživanja prema Dinamu prilikom svog odlaska, a dogovor o podjeli novca od transfera je, prema njegovim tadašnjim riječima, ostvario sa Zdravkom Mamićem već kad je bio u Engleskoj. Tada je stavio svoj potpis na antidatirani aneks kako bi ispalo da je ta odšteta dogovorena dok je bio u Dinamu, čime su pravnim manevrom on i vrhuška Dinama ilegalno izvukli iz Dinama novac na ime njegove odštete. Na prošlotjednom svjedočenju u Osijeku Modrić je pobio taj svoj iskaz, a takav postupak objasnio je umorom i dekoncentracijom uslijed dugotrajnog ispitivanja u USKOK-u. Pojasnio je kako je mislio na dogovor između njega i Mamića na temelju građanskog ugovora koji ih obvezuje, a ne na novac od transfera.

Ne treba ni govoriti kako je Zdravko Mamić bio izrazito zadovoljan takvim svjedočenjem, pa je mogao sud i javnost vrlo glatko izmasirati pričama o „ustaljenoj praksi“ takvog postupanja, mičući se s merituma teme.

 

Pročitajte više