EVO ZAŠTO JE BILIĆ KLEČAO PRED NJIM Uništio Leipzig golčinom, ruletima, biciklima, asistencijama...

Screenshot

KADA mu se više nije dalo igrati za Hammerse i nakon što je otišao početkom prošle godine, vidjelo se da je čudesna sezona njegova, a ne zasluga šarmantnog menadžera, koji je uskoro bez voljenog Dimija dobio otkaz. 

Kakav je Dimitri Payet igrač, dokazao je i sinoć, fenomenalnom partijom u spektakularnoj utakmici četvrtfinala Europa Lige.
 
Njegov Marseille dočekao je Leipzig i već nakon 2. minute uzvrata imao ogroman minus, jer pobjedi 1:0 u prvoj utakmici Nijemci su dodali rano vodstvo na početku revanša u paklu Velodromea.

Ali, Marseille se vraća zahvaljujući Payetu. On je nabacio iz kornera s desne strane, nakon kojeg Ilsanker u 6. minuti šalje loptu u svoju mrežu, a tri minute kasnije Payet je odlično centrirao s lijeva, a u nastavku akcije Sarr donosi vodstvo domaćinu. Payetu je zatim poništen krasan gol. Iskosa s desne strane na 20 metara od gola odapeo je ljevicom, a lopta je završila u suprotnim, desnim rašljama. "Zločin" je ne priznati ovakvo remek-djelo, ali Bjorn Kuipers je počinitelj.
 
Nakon dvije Payetove "predasistencije", bio je red na izravno dodavanje za gol, što je napravio iz slobodnjaka u 38. minuti, a Thauvin njegovu loptu iz slobodnjaka šalje u mrežu. Marseille tako na krilima Payeta veliki minus pretvara u vodstvo 3:1 za prolazak u polufinale. 

Leipzig u 55. minuti smanjuje na 3:2, ali samo pet minuta kasnije, Payet golčinom opet daje Marseilleu rezultat za prolazak. Loptu je primio na 20 metara od gola s desne strane, prebacio je na lijevu, driblingom se oslobodio dvaju igrača i nakon ovog "bicikla" došao na desetak metara od gola i onda desnom vanjskom, felšanom loptom pogodio desne rašlje Leipzigovog gola.
 
E sada to već Kuijpers nije mogao ni smio poništiti. Marseille je do kraja zabio i peti gol za konačnih 5:2. Ali u polufinale je prošao zahvaljujući utakmici života Dimitrija Payeta, koji je igračima Leipziga više puta priuštio i vožnju na vrtuljku. Pogledajte ove njegove piruete, driblinge uz okrete:
Podsjećamo, Payet je u ljeto 2015. došao u West Ham iz Marseillea za 15 milijuna eura, kao "kralj asistencija" francuskog prvenstva. U prvoj (i jedinoj pravoj) sezoni među Čekičarima briljirao je, posebno protiv velikana, i bio je daleko najzaslužniji što je Bilićeva momčad prvenstvo završila na sedmom mjestu, samo četiri boda od Lige prvaka, ali ispred Liverpoola i Chelseaja.
 
Veća senzacija od Payetovih Hammersa te sezone u Engleskoj bio je samo prvak Leicester. Ali već iduće sezone, 16/17, stvari su se u Premier League vratile na svoje mjesto. Bilićeva momčad, ovisna o Payetu, postala je pročitana, pa je dobivao daleko veću pažnju suparnika. Ćudljivom i razmaženom liku, koji je na EP-u osjetio slast velike pozornice i interes velikih klubova, nije se više dalo igrati u klubu čija je realna vrijednost borba za deseto mjesto, pa mu je sve počelo smetati; London, klima, suigrači.
Čak i trener, koji se, svjestan koliko mu Payet znači, glavnoj zvijezdi do tada javno i često neukusno ulizivao. Primjerice, tijekom Eura, kada je kao sukomentator radio na ITV-u, nakon što je Dimi (kako mu je Bilić uvijek tepao) zabio gol za Francusku protiv Albanije, popeo se na stol u studiju i klanjao se asu njegove momčadi.
 
Payet je dobio novi ugovor, najveći u povijesti West Hama, Bilić je i dalje hvalio Dimija na sva zvona, ali bezobrazni nezahvalnik vratio mu je tako što je proglasio štrajk i ucjenjivao klub da ga proda. Hammersi su to i napravili u siječnju prošle godine. Vratili su ga Marseilleu za 30 milijuna eura. To što su za njega dobili duplo više nego što su platili, bila im je slaba utjeha. No Dimi - no party, pokazalo se vrlo brzo. Igrač koji je u 66 utakmica za Hammerse 18 golova postigao i 25 namjestio, ali prije svega bio jedini klasni nogometaš momčadi pune mediokriteta, svojim odlaskom učinio je da nestane magična aura oko West Hama i Bilića.  
Zato je Payet povratkom preporodio Marseille. Slavni klub s njim se vratio blizu francuskog vrha (trenutno je na trećem mjestu), a evo ga i u polufinalu Europa Lige. Payet je u navedene uspjehe ove sezone ugradio devet golova i čak 17 asistencija. 

Pročitajte više