EYOF - HRVATSKA 13. PO BROJU OSVOJENIH ODLIČJA

Osvojivši dvije zlatne i četiri srebrne medalje Hrvatska je zauzela 13. mjesto na ljestvici uspješnosti sudionika sedmog izdanja Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF), što se održao u Parizu.

Na Igrama je sudjelovalo oko 3.000 mladih sportaša (od 14 do 17 godina) iz 48 europskih zemalja, koji su se nadmetali u 10 sportova. Od hrvatskih sportaša najuspješniji su bili atletičari i stolnotenisači osvojivši po jednu zlatnu i dva srebra. Željko Vincek bio je "zlatni" na 400 metara, Milan Kotur je na istoj dionici ali s preponama bio drugi, baš kao i Josipa Jeličić u bacanju diska. Stolnotenisači Tomislav Kolarek i Ivan Slamić osvojili su zlatne medalje u paru. Kolarek je izborio i srebrnu medalju u mješovitom paru sa Sanjom Pauković, dok je 15-godišnja članica zagrebačkog TIS-a bila druga u pojedinačnoj konkurenciji.

"Ovo je izuzetan uspjeh i možemo biti vrlo zadovoljni nastupom naših sportaša, posebice što su na Igrama nastupili ponajbolji europski sportaši u svojim uzrastima. Hrvatska delegacija i sportaši za vrijeme cijelog natjecanja primjereno su se ponašali i sjajno su predstavljali svoju zemlju," istaknuo je šef hrvatske Misije, Damir Šegota. Iz hrvatskog tabora najviše prigovora upućeno je prema organizaciji natjecanja. "Bilo je velikih propusta u organizaciji, posebice prilikom prijevoza sportaša. Neke stvari profunkcionirale su tek posljednjih dana natjecanja," dodao je Šegota.

Osim atletičara i stolnotenisača na EYOF-u hrvatske boje branili su i plivači, gimnastičarka Tina Erceg i judaš Jakša Pavković. Plivači su natjecanje okončali bez A finala, međutim praktički svi hrvatski natjecatelji su isplivali svoje osobne rekorde. Više od toga bilo je i teško očekivati, s obzirom na vrlo jaku konkurenciju. Dokaz tome je i podatak kako je na Vallery bazenu nastupilo 16 plivača sa Svjetskog prvenstva u Barceloni.

Gimnastičarka Tina Erceg, koja je na otvaranju EYOF-a nosila hrvatsku zastavu, zbog problema s gležnjem nije se uspjela plasirati u finale višeboja. Od proboja među finalistice dijelila ju je tek jedna tisućinka boda. Na otvaranju natjecanja zapeo je i judaš Jakša Pavković, koji je u prvom kolu nes(p)retno izgubio od Slovenca Grossia.

Pročitajte više