Fair-play: Ćorlukin City u Kupu Uefa zbog "izmišljenih" nagrada

KROVNA europska nogometna organizacija UEFA danas je objavila da engleski klubovi vode u njezinom natjecanju fair-playa i zbog te, trenutno povlaštene pozicije, najvjerojatnije će dobiti još jedno mjesto u kupu Uefe sljedeće sezone.

To znači da će mjesto u Europi dobiti ona engleska momčad kojoj to nije uspjelo ostvariti kroz regularna natjecanja, tj. prvenstvo ili kupove. Najbliži tom mjestu zasada je Manchester City, klub bivšeg Dinamovac Vedrana Ćorluka.

Iako je City trenutno tek peti na fair-play ljestvici engleskog nogometnog saveza (FA), ova preostala četiri kluba europske utakmice odavno su izborili tako da će Čarli i njegovi suigrači nenadano dobiti priliku za europska iskušenja.

U 162 europska susreta u posljednjih godinu dana u kojima su sudjelovali klubovi iz Premiershipa a koje su ocjenjivali delegati Uefe, engleski klubovi ostvarili su koeficijent 8.143. Ti bodovi dobivaju se na temelju poštivanja protivnika i suca, na ponašanju publike i trenerskog osoblja, te na dobivenim žutim i crvenim kartonima.

Osim engleskog, koji vodi u ovoj zanimljivoj kategoriji i ostalih sedam nacionalnih saveza koji imaju koeficijent fair-playa iznad 8 borit će se za još jedno dodatno mjesto u kupu Uefe. Norveška, Danska, Švedska, Finska, Njemačka, Španjolska i Francuska ići će u ždrijeb koji će se, gle slučajnosti, održati baš u Manchesteru 13-og ovog mjeseca.

Z.M.
Foto: AFP

Pročitajte više