Fernando Alonso nastupa na legendarnoj utrci 24h Le Mansa: "Puno toga može poći po krivu"


Foto: Getty Images/Guliver Image

DVOSTRUKI svjetski prvak Fernando Alonso nastupit će na ovogodišnjem izdanju legendarne utrke 24h Le Mansa s Toyotom u najvišoj LMP1 kategoriji.


Alonso je već istaknuo svoju želju za nastupom na 24h Le Mansa u nastojanju da osvoji Trostruku krunu motorsporta, a prošloga vikenda nastupio je i na 24h Daytone u LMP2 Ligieru kako bi se pripremio za ovu slavu utrku izdržljivosti.

Španjolac je već testirao Toyotin LMP1 automobil TS050 Hybrid krajem prošle godine u Bahrainu, a sad je postignut dogovor prema kojem će Alonso nastupiti na što je moguće više utrka u WEC prvenstvu.

Formula 1 i dalje je Alonsov prioritet, ali će i dalje nastaviti loviti svoj cilj – Trostruku krunu motorsporta (pobjeda na VN Monaka, 24h Le Mansa i Indy 500).

"Pokušali smo na Indyju prošle godine, bili smo blizu", rekao je Alonso.

"Ove godine imam šansu nastupiti na 24h Le Mansa zahvaljujući McLarenu. Ovo je veliki izazov u kojem puno toga može poći po krivu, ali spreman sam i veselim se toj borbi. Moj dogovor da nastupam u WEC seriji moguć je samo zahvaljujući razumijevanju i dobrom odnosu s McLarenom i jako sam sretan što razumiju koliko mi ovo znači. Ali nema šanse da će mi ovaj izazov odvući pozornost sa svoga glavnog cilja – Formule 1 s McLarenom", dodao je.

"Moj cilj 2018. je biti konkurentan na svakoj Velikoj Nagradi i siguran sam da ćemo biti bliže tom cilju."

Alonso će nastupiti na četiri utrke WEC prvenstva, na Spa, Le Mansu, Silverstoneu i Šangaju, koje mu se ne kose s rasporedom u Formuli 1.


 
Montoya: Alonso i ja se ne bojimo probati nove stvari

Nekadašnja F1 zvijezda Juan Pablo Montoya pohvalio je Fernanda Alonsa zbog svoga nastojanja da osvoji Trostruku krunu motorsporta i smatra da su njih dvoje vozači koji se, za razliku od većine ostalih F1 vozača, ne boje isprobati nove stvari izvan Formule 1.

Montoya je u F1 nastupao između 2001. i 2006., a svijet motorsporta oduševio je već na drugoj utrci u Brazilu kada je hrabrim potezom prestigao Michaela Schumachera i preuzeo vodstvo u utrci.

"Mislim da su mu šanse jako, jako dobre", komentirao je Montoya Alonsove napore i rekao da je i na prošlogodišnjem Indyju 500 imao dobre šanse za pobjedu.

"Honda mu je dala jako dobar motor i imao je sjajan bolid. Samo ga je mehanički kvar zaustavio, ali tako je to s Indyjem – mora vam se sve poklopiti. Ali definitivno je sposoban osvojiti Trostruku krunu, ali nije lako. Istina je da sam ja trenutno bliže od njega", rekao je Montoya uz smijeh, budući da je već pobijedio na VN Monaka 2003. i Indy 500 2000. i 2015.

"Što se tiče mene, ne znam što s Le Mansom. Morat ćemo vidjeti što će biti s pravilima i postoje li šanse da će Penske tu nastupiti u budućnosti."

"Mislim da smo nas dvojica vozači koji se ne bojimo isprobati nove stvari. Ne vidim nijednoga drugog F1 vozača koji bi pokušao takvo što. Kad ste mladi i u Formuli 1, vjerujete da ne postoji ništa drugo."
 

 

Pročitajte više