Fifa Francuskoj prijeti suspenzijom zbog miješanja politike u nogomet

MEĐUNARODNA nogometna federacija (FIFA) objavila je kako pozorno promatra što se događa u Francuskoj i miješa li se politika više od dopuštenog u rješavanje nogometnih pitanja.

Krah reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, kao i sukobi unutar momčadi, postali su tema broj jedan u Francuskoj. Cijela je priča poprimila čak i bizarne tonove nakon što je istragu najavio i sam predsjednik države Nicolas Sarkozy.

Štoviše, već je održao sastanak s premijerom Francoisom Fillonom i ministricom sporta Roselyne Bachelot, a tema je bila reforma Francuskog nogometnog saveza (FFF). Sarkozy je čak izjavio i kako je neizbježno da predsjednik FFF-a Jean-Pierre Escalettes ode sa svoje sadašnje funkcije. I Ministarstvo sporta je pokrenulo istragu, najavivši da će svi igrači morati dati iskaze o događajima u JAR-u.

Dakako, sve je to uzbunilo i Fifu koja nema puno tolerancije prema miješanju politike u rad svojih članica, tj. nacionalnih nogometnih saveza. Zbog istog je razloga Fifa 2008. suspendirala Irak, a ni Francuzi možda neće biti pošteđeni.

"Nema nikakvog razloga da drugačije postupimo s Francuskom", izjavio je u subotu glavni tajnik Fife Jerome Valcke, inače Francuz.

"Nitko nema pravo pozivati ikoga da odstupi. Želimo izbjeći tešku situaciju i zato sam već poslao francuskom ministarstvu sporta informaciju o tome kako funkcionira naš sustav. FFF je pod kišobranom Fife", jasno je dao do znanja Valcke.

Pročitajte više