NOGOMET

FIFA "priznala" Urugvaju da je osvojio četiri Svjetska prvenstva

Foto: EPA-EFE

URUGVAJSKA nogometna reprezentacija jedna je od najuspješnijih selekcija međunarodnog nogometa.

Rekorderi su Copa Americe u kojoj imaju 15 titula (kao i Argentina). Dvaput su osvojili Svjetsko prvenstvo, još triput igrali polufinale, a osvojili su i dva zlata na Olimpijskim igrama.

Poznato je kako svaki nacionalni savez iznad grba na dresu drži zvjezdice koje predstavljaju broj svjetskih titula. Međutim, jeste li ikad primijetili da ih Urugvaj ima četiri, a ne dvije?

Razlog tome su dva zlata osvojena na Igrama. One su održane 1924. godine u Parizu i četiri godine kasnije u Amsterdamu, dakle šest, odnosno četiri godine prije prvog Svjetskog prvenstva. Ti turniri su tada i nosili naziv Svjetskog prvenstva pa si ih Urugvajci broje pod titule prvaka svijeta.

Njihovi mediji pišu kako je iz FIFA-e stigao zahtjev prema Pumi, proizvođaču njihovih dresova, da uklone dvije zvjezdice. Urugvajski savez je burno reagirao na takvu odluku i javio se Pumi, a FIFA je odlučila popustiti te će grb urugvajskog saveza i dalje krasiti četiri zvjezdice. Naravno, u službenim FIFA-inim knjigama uz Urugvaj i dalje stoje dva naslova prvaka svijeta.

Baš je uspjeh Urugvajaca na dvjema Igrama na kojima su uzeli zlato bio jedan od ključnih argumenata da se prvo "pravo" Svjetsko prvenstvo održi na njihovom terenu. Drugi razlog bila je stogodišnjica donošenja ustava kao konačnog koraka osamostaljivanja od Brazila. Urugvajci su tada postali i prvi osvajači FIFA-inog Svjetskog prvenstva, a drugu titulu uzeli su dvadeset godina kasnije šokantnom pobjedom nad Brazilom na Maracani.

Pročitajte više