FIFA sprema novu promjenu pravila: Igrači će još lakše mijenjati reprezentacije

Foto: Getty Images/Guliver Image

FIFA ozbiljno razmišlja o promjeni pravila koja bi nogometašima širom svijeta olakšala prelazak iz jedne reprezentacije u drugu.

Međunarodna nogometna federacija bi promjenom i ublažavanjem kriterija za ulazak u nacionalnu vrstu mogla do temelja promijeniti odnose u međunarodnom nogometu.

Trenutno igračima, koji su upisali barem jedan nastup za reprezentaciju u natjecateljskoj utakmici, nije dopuštena promjena nacionalnog dresa. Međutim, poznato je na stotine primjera nogometaša koji su igrali za mlade selekcije jedne, a onda zaigrali za reprezentaciju druge države. Također, FIFA je dopuštala iznimke nakon nogometnog priznanja novih članica, kao u slučaju Kosova, za koje su mogli zaigrati igrači koji su do tada nastupali za druge zemlje (Albaniju, Švicarsku, Švedsku...).

No važan uvjet kojeg su do sada igrači morali zadovoljiti, ako nisu imali dvojno državljanstvo niti krvne veze s drugom zemljom, je da su najmanje pet godina živjeli i igrali nogomet u toj zemlji, kao što je bio slučaj s Dinamovim Brazilcem Sammirom.

FIFA sada razmišlja o ublažavanju tih kriterija, otkrio je Victor Montagliani, predsjednik nogometne federacije Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF).

Budući "rakitići" bi mogli skupo koštati HNS

Promjenu pravila predložio je i savez Cape Verdea (Zelenortskih otoka), koji je ove jeseni do posljednjih kola kvalifikacija bio u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo. Oni predlažu da FIFA dopusti igračima promjenu reprezentacije i ako su jednom ili dvaput nastupili za A vrstu druge zemlje.

"Puno se problema pojavljuje. Svijet se mijenja. Imigracija se mijenja. Iskaču pitanja nacionalnosti u cijelom svijetu, u Africi, Aziji i CONCACAF-u. Pravo je vrijeme da preispitamo to i vidimo ima li rješenja koja ne bi naštetila integritetu nogometa", rekao je Montagliani.

BBC prenosi i da vrh FIFA-e raspravlja o prihvaćanju promjena, a razmišlja se i o uvođenju financijske naknade za saveze čiji igrači nakon igranja u mlađim selekcijama odluče promijeniti dres, poput Ivana Rakitića (koji je igrao za mladu Švicarsku), Joze Šimunovića (igrao za mladu Hrvatsku pa odabrao BiH) ili Diega Coste koji je igrao za Brazil i Španjolsku. 

Aktualna pravila FIFA je uvela 2004. godine kada je Anta Yahia postao prvi igrač koji je nakon igranja za mladu vrstu zaigrao za A selekciju druge zemlje. Igrao je za mladu francusku reprezentaciju prije nego što je prihvatio poziv Alžira s kojim je otišao na SP 2010. Do njegovog slučaja, igrači nisu mogli nastupati pod dvije zastave, čak ni ako su za jednu zemlju igrali kao juniori.

 

 

Pročitajte više