košarka

Finska je deklasirala Švedsku. Evo zašto je to odlična vijest za hrvatske košarkaše

Foto: Fiba

FINSKA je u predzadnjem kolu prvog kruga kvalifikacija za SP 2023. kod kuće pobijedila Švedsku 85:69, zabetonirala se na prvom mjestu skupine i napravila tako veliku uslugu Hrvatskoj. Zbog čega? Da je Švedska nekim slučajem slavila u Finskoj, Hrvatska bi nužno trebala pobjedu u Sloveniji (večeras od 20:15). Kako znamo da će Slovenija igrati u svom najjačem sastavu s Dončićem i Goranom Dragićem, jasno je kakav bi težak zadatak bio pred Bojanom Bogdanovićem i suigračima. Finska je ovom pobjedom ostavila Hrvatsku u igri. 

Švedska je nakon prve četvrtine imala velikih +10 (29:19), ali su domaćini u drugoj (24:17) i trećoj četvrtini (26:8) napravili ogromnu prednost koju su rutinski zadržali do kraja utakmice. 

Raspored do kraja prvog dijela kvalifikacija: 

Hrvatska - Finska (3. srpnja)

Švedska - Slovenija (3. srpnja)

Tri od četiri momčadi skupine idu u iduću fazu kvalifikacija, a Hrvatska je trenutačno na zadnjem mjestu sa samo jednom pobjedom. Dobra je vijest i to da Hrvatska ima bolji međusobni omjer od Švedske zatvori li se krug nakon zadnjeg kola.

Prođe li Hrvatska dalje, očekuje ju još jedna runda kvalifikacija. Naime, tri prvoplasirane momčadi idu u novu skupinu u kojoj će biti još tri najbolje plasirane momčadi iz skupine u kojoj su Njemačka, Izrael, Estonija i Poljska.
 

Pročitajte više