Fiorentinino prokletstvo: Bankrot u posljednjih 16 godina pogodio stotinjak talijanskih klubova

Foto: EPA

FIORENTINA je bankrotirala 2002. godine, a njezinim kolapsom započelo je prokletstvo koje traje posljednjih 16 godina. 

Bankrot - pošast talijanskog nogometa

Većinu talijanskih nogometnih klubova, i profesionalnih i amaterskih, s godinama je zadesila Fiorentinina sudbina. Čak 153 kluba proglasila su stečaj. U međuvremenu su pojedini oživjeli i stabilizirali se, a neki su propali i nestali. 

Financijski slom posljednjih su dana službeno objavili drugoligaši Bari i Cesena. S obzirom na stečaj, drakonski su kažnjeni izbacivanjem u četvrtu ligu. Kao i Parma prije tri godine, kada je bila osuđena na amaterizam. 

Prema talijanskim zakonskim propisima, kontrola nad pojedinim stečajnim klubom prosljeđuje se gradskim vlastima. Eventualni preporod ovisi o investitorima, ali i gradonačelnikovoj volji da prihvati i blagoslovi strategiju budućih klupskih vlasnika. 

Godišnje devet klubova pod stečajem

U prosjeku na Apeninskom poluotoku godišnje devet klubova proglašava bankrot. Pogođeni besparicom i prezaduženošću, proteklih su mjeseci stečajni postupak prijavili Modena i Vicenza, Reggiana i Akragas te Andria i Mestre.

Već je uhodana praksa da se klubovi pod stečajem fuzioniraju pa se Modena ujedinila s Bassano Virtusom. Sljedeće sezone nekadašnji talijanski prvoligaš nastupat će u četvrtoj ligi pod imenom Modena Football Club 2018.

Fiorentinino prokletstvo očito se nastavlja jer se bankroti najavljuju u pojedinim klubovima poput Pro Piacenze, Cunea, Matere i Avellina.
 

Pročitajte više