FOTO Trening Brazila uoči Hrvatske. Neymar dijeli autograme, Alisson se igra s djecom

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

IZBORNIK hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić dao je slobodno igračima nakon teško izborene pobjede protiv Japana u susretu osmine finala Svjetskog prvenstva, dok su Brazilci imali otvoreni trening u svom kampu na stadionu Al Arabi. Do ogleda protiv Brazila Hrvatska će imati još dva treninga, u srijedu i četvrtak, te dovoljno vremena za pripremu za ogled protiv peterostrukih svjetskih prvaka.

S druge strane Brazil, koji je rutinski slavio protiv Južne Koreje, imao je otvoreni trening na kojem su radili igrači koji nisu nastupili u susretu osmine finala. Na treningu su bili deset igrača i dva golmana, dok su prvotimci dobili slobodno. Jedino je Alex Sandro trenirao odvojeno.

U jednom trenutku uz teren su se pojavili Neymar i Richarlison, a kasnije i Alisson, no najveća brazilska zvijezda, nakon što je podijelila nekoliko autograma, ubrzo se povukla u unutarnji dio stadiona Al Arabi.

Novinari uvjeravaju da je Neymarov gležanj u odličnom stanju

HINA je objavila kako brazilski novinari uvjeravaju da je Neymarov gležanj u super stanju te dodaju da su liječnici odradili sjajan posao, što se i vidjelo u susretu protiv Koreje, u kojem je upisao pogodak i asistenciju.

"Neymar radi razliku u ovoj momčadi. I kada nije u najboljoj formi, on daje jednu dimenziju više brazilskoj reprezentaciji", rekao je Bruno Marinho, novinar O Globa. Trening je trajao oko 45 minuta. Bio je otvoren za medije pa se pojavila i velika skupina brazilskih navijača.

Na kraju treninga igrali su pet na pet na jednoj trećini terena, u kojoj su se istaknuli dvojac iz Manchester Uniteda Fred i Anthony. Nevjerojatan je i interes medija i fotoreportera. Uz brojne brazilske kolege, stigle su novinarske ekipe sa svih strana svijeta, od Japana i Danske do SAD-a i brojnih južnoameričkih zemalja.

Allison s djecom igrao nogomet, izbornik se zabavljao s unucima

Na kraju treninga igrači su dijelili autograme. Alisson se zabavljao sa svojom djecom igrajući nogomet, Fred se dodavao s klincima, a s unucima se igrao izbornik Tite. Naime, njegov 33-godišnji sin Matheus Bachi je pomoćni trener u reprezentaciji.

Tite u svom stožeru ima deset analitičara i pomoćnih trenera koju mu pomažu na putu do šeste svjetske titule. Jedan od asistenata, Thomaz Koerich, rekao je za portugalski Globo kako su četiri člana prisutna na stadionima protivničkih utakmica da bi snimali pokrete i detalje koji nisu vidljivi u televizijskim prijenosima ili se kamere na njima kratko zadržavaju.

Koerich je naglasio kako je "in loco" analiza jednako važna kao i videozapisi prikupljeni kamerama ili dronovima. "Na stadionu možemo analizirati taktička ponašanja koja ponekad nisu vidljiva na televizijskim snimkama. Ne propuštamo nijedan detalj tog trenutka", objasnio je Koerich.

Brazil nije skautirao samo Kamerun, od kojeg je izgubio

Otkrio je kako analitičari na stadionima promatraju stvari poput visine linije obrane kada protivnik ima loptu i igra li visoko ili ne. U brazilskom taboru smatraju kako je iznimno važna i atmosfera utakmice, a ne samo gledanje.

"Primjerice, važno je kako se momčad ponaša ako gubi ili pobjeđuje, kakvi su atmosfera i ponašanje kada su rezultati u korist ili protiv nje. Bogatstvo detalja koje TV ne može prenijeti." U brazilskoj svlačionici su zbog toga postavljeni platno i projektor.

"Važno je da su te slike lako razumljive sportašima", rekao je Koerich, koji je naglasio da se Titeu i njegovim pomoćnicima prosljeđuju samo bitne stvari kako im se ne bi odvlačilo pozornost. Prije utakmica igrači dobivaju i kratke videozapise specifične za njihove pozicije. 

"Lijevi bek će primjerice dobiti kratki video s karakteristikama protivničkog desnog krila, s kojim će se 'sudarati' tijekom utakmice." Zanimljivo, jedina reprezentacija koju nisu "skautirali" prije turnira bio je Kamerun, od kojeg su izgubili u zadnjem kolu u skupini.

Pročitajte više