Francuska i Portugal za europsko zlato

Foto: Hina

U FINALU Europskog prvenstva na Stade de Franceu igrat će Francuska i Portugal. Domaćin turnira u Parizu će u nedjelju 10. srpnja dočekati Cristiana Ronalda, Nanija i ostatak društva koje u Francuskoj ima golemu podršku svojih navijača.

> FRANCUSKA JE U FINALU EURA Griezmann s dva gola presudio Njemačkoj

Francuska je do sada osvojila oba velika turnira kojima je bila domaćin, SP 1998. i Euro 1984. godine. Portugal je jedini put u finalu Eura bio 2004., također kao domaćin, kada je izgubio od Grčke.

Finalisti Eura posljednji put su se susreli u rujnu 2015. kada je Francuska slavila s 1:0 u prijateljskoj utakmici. Bila je to kobna utakmica za novog heroja Griezmanna koji se ozlijedio već u 14. minuti. Susret je tada odlučio Valbuena golom u 85. minuti. Francuzi su bili bolji od Portugala i 2014. u prijateljskoj utakmici (2:1), a na Svjetskom prvenstvu 2006. Zinedine Zidane je slomio Portugalce iz penala u 33. minuti i poslao "Tricolore" u finale. Na europskim prvenstvima su se susreli dvaput, 1984. Francuzi su izbacili Portugal u produžecima s 3:2, a u produžecima su ih slomili i u polufinalu 2000. godine.

Francuska je do finala stigla pobjedama protiv Rumunjske i Albanije u skupini, te Irske, Islanda i na kraju Njemačke u polufinalu. Jedino je Švicarska izvukla remi, ali i ispala već u osmini finala.

Portugal je prošao do polufinala bez ijedne pobjede u 90 minuta, s tri remija u skupini, pobjedom u  produžecima s Hrvatskom i protiv Poljske na penale, a onda s 2:0 izbacio Wales za finale.

U finalu ćemo vidjeti i okršaj za najboljeg strijelca Eura, iako je ta borba već gotovo riješena. Antoine Griezmann vodeći je strijelac turnira sa 6 pogodaka, njegov suigrač Olivier Giroud ima tri manje, kao i Dimitri Payet, ali i Portugalci Ronaldo i Nani.

> ČUDESNI GRIEZMANN Euro ovo ne pamti 32 godine

> Samo mu čudo može uzeti titulu najboljeg strijelca: Griezmann zabio koliko Ronaldo i Bale zajedno

Pročitajte više