Gadafi traži Lončarevićevu glavu

NOGOMET koji se igra na afričkom prvenstvu fanatičan je i neumoljiv, uvelike sličan vladajućim političkim (ne)prilikama. Fanatici su političare i sekte, s početkom Kupa afričkih nacija, zamijenili novim božanstvima poput Samulea Etoa ili Mida.

Hrvatska kolonija u Libiji najbolje će posvjedočiti o ludilu koje je zahvatilo afričke nogometne terene, u ovom slučaju, Kairo. Ilija Lončarević sa svojim pomoćnicima Antom Čačićem i Krešimirom Brončićem prošao je put od glave na pladnju do libijskog božanstva. Nakon dva uzastopna poraza (Egipat i Obala Bjelokosti) libijski nogometaši uspjeli su remizirati s Marokom, čime su, realno, napravili golem uspjeh.

Da se pita Mohameda Gadafija, riječ uspjeh ne bi prošla. Na Lončarevićevu žalost Gadafija se, u biti, jedinog pita.

U utorak bi se u Tripoliju trebao održati sastanak na relaciji predsjednik saveza - Lončarević, a prema najnovijim informacijama neće proći dobro po našeg 61-godišnjeg stručnjaka.

Remi u Kairu puno je više odnio Maroku, negoli donio Libiji. Obje reprezentacije eliminirane su sa 25. Afričkog Kupa nacija, dok našim stručnjacima prijeti eliminacija s užarene libijske klupe. S obzirom na već poznate vladajuće (ne)prilike, usudili bi se reći kao Lončareviću prijeti izgon, no valja ipak pričekati rezultate sutrašnjeg sastanka. Iako ugovor naše u Libiji veže do travnja, vijesti koje stižu nisu previše optimistične.

Mediji vrlo škrto pišu o događanjima u samom vrhu libijskog nogometa, a tajne se čuvaju kao oči u glavi. Ipak, Lončarevićevi problemi na libijskom pijesku odavna ne idu u kategoriju povjerljivih podataka...

"Bilo mi je jako teško psihički podignuti moje igrače nakon dva uzastopna poraza. Ovo je za njih veliki rezultat, stoga im od srca čestitam. Očekivali smo da će Marokanci biti iznimno fokusirani, no istodobno smo morali iskoristiti pružene prilike. Svejedno sam ponosan na svoje igrače." - prenosi Reuters Lončarevićevu izjavu nakon utakmice s Marokom.

"Navijači su ovdje fanatični, traže rezultat. Iz Tripolija nisu stizale ohrabrujuće vijesti, novinari također ne shvaćaju stvari na ispravan način" - dodao je Lončarević.

D.R.

Pročitajte više