GALLIANI O ČUVENOM FINALU 2005. "Zaključao sam Gattusa u muzej jer nije mogao preboljeti"

Foto: Getty Images / Guliver Image

ADRIANO GALLIANI kandidat je partije Forca Italia, na čijem je čelu Silvio Berlusconi, za ministra sporta u Italiji. On je gotovo tri desetljeća bio glavni operativac Milana, u koji je doveo brojne legendarne nogometaše i osvojio sve što se osvojiti može, više puta.

Već godinu dana Galliani nije u Milanu nakon što je klub kupio Kinez Yonghong Li, ali je ostao veliki navijač Rossonera. U razgovoru za talijanske medije Galliani je govorio o Gennaru Gattusu, koji je bio jedan od najvažnijih igrača kluba u zlatnim godinama, a sada mu i kao treneru ide prilično dobro na klupi velikana sa San Sira.

Galliani se prisjetio trenutka kad je Gattuso želio napustiti Milan nakon šokantnog poraza od Liverpoola u finalu Lige prvaka 2005. godine nakon vodstva 3:0 na poluvremenu. 

"Jednom prilikom sam ga zaključao u klupski muzej jer nije mogao izdržati. Nije uspijevao preboljeti poraz od Liverpoola u Istanbulu i želio je otići zbog ljubavi prema Milanu, jer ga je u Milanellu sve podsjećalo na taj poraz. Međutim, prvi put kad je obukao dres za sljedeću utakmicu uspio je srediti glavu. Rekao sam mu da ćemo jednog dana ponovno biti u finalu Lige prvaka i to možda baš protiv Liverpoola. Nevjerojatno, ali nakon dvije godine to se dogodilo i osvetili smo im se u Ateni. Mjesecima nisam mogao zaspati nakon Istanbula, pa mogu reći da se u Ateni dogodila najljepša pobjeda u životu", rekao je Galliani.

Gattuso je i sam nekoliko puta otkrio kako je zajedno s ostalim suigračima prije 13 godina razmišljao o samoubojstvu poslije poraza od Redsa u legendarnom finalu. 

Iako ima 73 godine, legendarni operativac mogao bi postati ministar sporta ako na izborima pobijedi Silvio Berlusconi, čija je desna ruka već više od 40 godina.

"Biti ministar je velika stvar, ali nije moja glavna ambicija. No, želio bih pomoći sportu ako budem mogao, a ne biti netko tko će samo pritiskati dugme. Toliko sam puta u životu slušao Berlusconijeve fraze, obećanja i programe za koje sam mislio da su nemoguća misija. Ipak, sve se to na kraju ostvarilo jer je Silvio vizionar i, čini mi se, previše dobar čovjek", poručio je Galliani. 

Embed from Getty Images

Nakon govora o Berlusconiju, vratio se spomenutom finalu u Ateni...
 
"Vodili smo 2:0 i oni su zabili u finišu za 2:1. Kroz glavu mi je prolazio Istanbul i onih 3:3. Međutim, uspjeli smo pobijediti i vratiti im za Istanbul."
 

 
Za kraj je otkrio koji je najbolji igrač kojeg je doveo u Milan...
 
"Bez dvojbe, to je Marco Van Basten", ispalio je bez razmišljanja Galliani. 

Pročitajte više